Hrvatski radio

Radio Pula

Na Portarati održana akcija "Bacimo drogu u koš"

08.12.2016.

13:06

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, na pulskoj Portarati održana je sportsko-edukativna akcija "Bacimo drogu u koš". Sudjelovali su učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, predstavnici istarske policije, lokalne samouprave i Zavoda za javno zdravstvo.

Svrha akcije "Bacimo dorgu u koš" bila je upozoriti na štetnost opojnih droga te na važnost prevencije. Učenici pulskih Osnovnih škola natjecali su se u bacanju lopte u koš, a jako dobro znaju da je ono što trebaju baciti u koš - upravo opojna droga. Istaknuli su kako je droga opasna za um i mozak i štetna za tijelo te ju nije dobro koristiti. 

Akcija je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola kako bi im se upravo u toj školskoj dobi ukazalo na štetnost droge i važnost prevencije, kaže koordinator kampanje "Bježi - Via" Diego Bosusco. "Poručujem djeci da se ne drogiraju, ali to je teško zato i radimo ovakve kampanje da im nekako zaobilaznim putem i na pravi način poruka dopre do mozga."

Akciji "Bacimo drogu u koš" već tradicionalno su se pridružili Grad Pula i Policijska Postaja Pula. Elvira Krizmanić Marjanović iz Grada Pule istaknula je kako se djecu trudi educirati o štetnosti droga, a najbolja je prevencija upravo bavljenje sportom. Tatjana Božac Maksić iz Policijske postaje Pula rekla je da je važno ukazati javnosti na problem ovisnosti i kako se u suzbijanju važno zajednički boriti, uključenjem svih subjekata u društvu.

I županijski Zavod za javno zdravstvo podupro je akciju tako da su građanima predstavili svoje aktivnosti u prevenciji i liječenju bolesti ovisnosti. Helena Mitrović iz Zavoda za javno zdravstvo istaknula je da Zavod radi s konzumentima i ovisnicima o drogama i oni tu mogu dobiti supstitucijsku terapiju, farmakoterapiju i savjetovanje, psiohoterarapiju i obiteljsku terapiju.

Sportsko- edukativna akcija "Bacimo drogu u koš" organizirana je u sklopu kampanje protiv bolesti ovisnosti "Bježi - Via", a iduća preventivna akcija "Život bez droge je prva liga" održat će se 15-og ovog mjeseca u pulskoj Osnovnoj školi Veli Vrh.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.