Hrvatski radio

Radio Pula

Na pulskoj Portarati održana akcija 'Baci drogu u koš'

01.12.2015.

14:31

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na pulskoj Portarati održana je sportsko-edukativna manifestacija „Baci drogu u koš" - jedna od dviju edukativnih akcija koje se održavaju u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Sudjelovali su učenici sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola, koji su se natjecali u slobodnom gađanju u koš.

U prvih 11 mjeseci ove godine na pulskom su području utvrđena 473 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, od čega se 27 prekršaja odnosi na kaznena djela neovlaštenog prometa i proizvodnje droga. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u deset mjeseci ove godine njihovoj su se mjerodavnoj službi obratila 252 konzumenta opojnih droga, a 238 zbog ovisnosti o kokainu.

Zavod bilježi 181 novog registriranog korisnika opojnih droga, kaže Helena Mitrović, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja. Ističe kako broj heroinskih ovisnika stagnira, no raste broj onih koji konzumiraju amfetamine i različite stimulanse.

I pulska policija poduzima sve potrebne mjere kako bi se suzbila zlouporaba droga. Djeci se na različitim predavanjima u školama, ali i roditeljima, skreće pozornost na ovaj problem, kaže načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac Maksić. U akciju na Portarati sudjelovalo je 11 pulskih osnovnih škola čiji su učenici sedmih i osmih razreda odmjerili snage u turniru slobodnog bacanja u koš. Akciji su se priključili i mnogi srednjoškolci kako bi, kažu, rekli drogi NE.

Organizatori akcije „Baci drogu u koš" su Istarska županija i Grad Pula, a u turniru slobodnog bacanja u koš okušala se i pulska zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.  Druga akcija u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti je revijalni malonogometni turnir „Život bez droge je prva liga" koji će se održati 10. ovog mjeseca u dvorani pulske Osnovne škole Veli vrh, kaže Diego Bosusco, koordinator kampanje „Bježi - Via".

Da droga nije dobar odabir, složili su se svi sudionici akcije na pulskoj Portarati i mnogi Puljani koji su je poduprli. Njima je podijeljen i promidžbeni materijal o važnosti borbe protiv ovisnosti, kojim se upozorava i na posljedice koje ovisnost donosi obitelji, ali i široj zajednici. Stoga je 200-ak sudionika sportsko-edukativne manifestacije „Baci drogu u koš", zajednički poručilo NE drogi.

Opširnije možete poslušati u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

12 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR