Hrvatski radio

Radio Pula

Na pulskoj Tržnici održan Ucvirkenfest

25.02.2017.

12:46

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mnoštvo Puljana okupilo se jutros na pulskoj tržnici gdje je održan još jedan, već tradicionalni Ucvirkenfest. Posjetiteljima je ponuđeno više od 300 porcija jela od čvaraka, poznate istarske delicije, ovog puta spravljene s broskvom i krumpirom.

Pulska je tržnica jutros mirisala na čvarke, ucvirke, ili žmare kako sve zovu tu sve popularniju deliciju od svinjskoga mesa. Oblaci pare dizali su se iznad nekoliko povećih kotlova u kojima su majstori ucvirkenfestivala miješali komadiće svinjske pancete i brojnima okupljenima dijelili friške žmare. Sto kuna za kilogram, nudili su proizvođači prolaznicima.

Zainteresirati javnost za nekad tradicionalno seljačko jelo, deliciju koja i sad postaje sve traženija, svrha je Ucvirkenfestivala. Nutricionisti su se napokon složili svinjska je mast zdrava, palac gore za čvarke, sretan je idejni začetnik ovoga festivala Budimir Žižović, opisujući meni sa čvarcima. Kaže kako su rekonstruirali jedno staro jelo: "Broskva, zimsko zelje s krumpirom i čvarcima, krupna sol, malo crvene paprike, pešt od pancete, to je to.", pojašnjava Žižović.

Jela su razgrabljena za manje od sat vremena, čvaraka po sto kuna ipak je još ostalo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.