Hrvatski radio

Radio Pula

Na Siciliji sutra o upravljanju stokovima sitne plave ribe

07.02.2016.

13:06

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici ribarskih resora zemalja Jadrana i Mediterana od sutra su na Siciliji gdje će razgovarati o upravljanju stokovima sitne plave ribe te kočarskim ulovom. Na sastanku će sudjelovati i hrvatski predstavnici za ribarstvo.

Sastanak je sazvao europski Ured za upravljanje ribarstvom a uz predstvnike hrvatske Uprave za ribarstvo tamo će biti i predsjednik Grupacije ribolova Hrvatske gospodarske komore, Ivan Birkić.

Kraj siječanjskog lovostaja za hrvatske plivaričare nije bio uspješan. Količinski se doduše lovilo puno, ali je srdela bila sitna. Kako se pecatura srdele već neko vrijeme značajno smanjuje i ribari su se uznemirili pa su i sami počeli govoriti o prelovu, a istarski su čak Upravi za ribarstvo predložili uvođenje zona zabrane lova i duži lovostaj. Ivan Birkić smatra da još uvijek nema potrebe za veliku zabrinutost.

Uvođenje zona zabrane ribolova već se pokazalo kao dobra odluka. No kako je srdela riba s kratkim životnim ciklusom, vrijeme lovostaja ne bi trebalo biti predugo.Puno je teže stanje u kočarskome ribolovu.

Regionalni plan upravljanja Jadranom zajednički je posao hrvatske, slovenske i talijanske strane i trebao bi biti gotov 2017. godine. Inače, hrvatsko ribarstvo najvećim dijelom počiva upravo na ulovu sitne plave ribe a u ovaj je sektor u posljednjih nekoliko godina uloženo vše od 3 milijarde kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.