Hrvatski radio

Radio Pula

Na svetkovinu Božjeg milosrđa, Mali Uskrs

03.04.2016.

00:01

Autor: Vesna Jurić Rukavina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na drugu Vazmenu nedjelju, Mali Uskrs, predstavljamo knjigu 'Leksikon biblijskih žena' namijenjenu studentima diplomskih i poslijediplomskih studija kao polazište za proučavanje uloge žene u Bibliji, te čitateljima koji žele proširiti svoje znanje o Bibliji.

Isus je svojim odnosnom prema ženama unio silne promjene u starozavjetno poimanje žene kao osobe. Dok je u biblijskoj prapovijesti, nakon istočnoga grijeha, žena bila osoba drugog reda, u cijelosti podložna muškarcu, Isus je u Novom Zavjetu ženi vratio dostojanstvo, isto ono dostojanstvo koje joj je Bog Stvoritelj namijenio. Da nije bilo Isusova revolucionarnog djelovanja, tko zna kakvu bi sudbinu danas proživljavale žene zapadne kulture.

U Bibliji se imenom spominje oko 2900 muškaraca i oko 180 žena s vlastitim imenom. U ovom leksikonu opisano je ukupno 350 žena. Ideja autorice, prof. dr. Slavice Dodig o pisanju knjige o biblijskim ženama nastala je kako kaže od želje da približi ulogu žene u povijesti spasenja.

Knjiga je namijenjena studentima diplomskih i poslijediplomskih studija kao polazište za proučavanje uloge žene u Bibliji, te čitateljima koji žele proširiti svoje znanje o Bibliji.

S autoricom knjige Slavicom Dodig, izvanrednom profesoricom na Farmaceutsko-biokemijskom fakutetu Sveučilišta u Zagrebu, na Zavodu za medicinsku biokimiju i hematologiju, koja je u znanstvenom svijetu poznata i po identifikaciji proteina nazvanih Zagreb i Krapina, razgovarala je kolegica iz Zagreba, dugogodišnja urednica na HRT Radio Sljemena Vesna Jurić Rukavina. Razgovor možete poslušati u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.