Hrvatski radio

Radio Pula

Nacionalni dan darivatelja krvi - apeli na darivanje sve češći

25.10.2019.

07:00

Autor: Tatjana Kaštelan

25. listopada je Nacionalni dan darivatelja krvi (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

25. listopada je Nacionalni dan darivatelja krvi (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Foto: - / -

Nacionalni dan darivatelja krvi obilježava se 25. listopada. Ta je životna tekućina još uvijek u medicini nezamjenljiva a čin darivatelja neprocjenljiv. Damir Gregurić Grga krv je dao 96 puta, a daruje je od 1982. godine i priča nam kako je on krenuo darivati krv.

Krv je ključna životna tekućina koja nema zamjenu. A svako je darivanje svojevrsni je sistematski pregled, kaže voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Pula, doktorica Jasmina Simović Medica.

Jasna Vekić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula, kaže kako su apeli na darivanje krvi sve češći, pogotovo nakon situacije s Uljanikom budući da su radnici bili stalni darivatelji a sada su u velikom broju odselili.

Apeliramo stoga svim poslodavcima, dodaje Vekić, da imaju razumijevanja prema radnicima i toleriraju dane za darivanje krvi te prava koja im temeljem toga pripadaju. Te tako i neizravno budu dio tog humanog čina spašavanja života.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Nacionalni dan darivatelja krvi - apeli na darivanje sve češći

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.