Hrvatski radio

Radio Pula

Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije

21.05.2018.

15:05

Autor: Tatjana Kaštelan

Društvo distrofičara Istre na Portarati (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Društvo distrofičara Istre na Portarati (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Osobe oboljele od mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti na svoj Nacionalni dan, o svakodnevnim problemima razgovarali su s građanima na pulskoj Portarati, jer je kako kažu edukacija najbitnija.

Mjerodavnima su, pak, poručili da još puno treba učiniti kako bi život osoba s invaliditetom bio lakši. Barijere kažu nestaju, no vrlo sporo.

Riječ je o oboljelima s poremećajem prijenosa podražaja sa živčanog vlakna na mišić. Osobe s invaliditetom teško se kreću; Vladimir Mornar iz Pule ističe da ima još puno mjesta u gradu bez spuštenih kolnika. Osoba s invaliditetom u kolicima ide po pločniku, dođe do kraja jednog kvarta, ne može sići s pločnika jer je jako visok i mora se okrenut i napraviti sljedećih dvjesto metara. To je osnovni problem.

Barijere nisu jedini problem, ističe gospođa Ljerka Hrkač iz Ližnjana koja se kreće u invalidskim kolicima. Teško je isto u tome je problem i što smo nesposobni za samostalan život, što su nama potrebni asistenti, osobe koje bi nam olakšale život. Ja imam osobnog asistenta na četiri sata ali ponekad treba i više.

Nije sve tako sivo, ističe predsjednik Društva distrofičara Istre Josip Brkljača te podsjeća da su trotoari dobili rampe, ozvučeni su semafori, ide se na kružne tokove radi boljeg prometa. To da dobivamo sredstva za mnoge pomake. Osobni asistenti su vrhunac osjetljivosti društva.

No, ni problema ne nedostaje, ističe Brkljača, primjerice, nema liftova u javnim prostorima pa osobe s invaliditetom nemaju pristup kancelarijama.

Oboljelima od mišićne distrofije dobro bi došla i gerontološka pomoć. 135 članova Društva distrofičara Istre Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti obilježava pod motom „I vaša srce je mišić!“. Poručuju građanima da poštuju znakove pristupačnosti osobama s invaliditetom te da im pomognu kada zatreba.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.