Hrvatski radio

Radio Pula

Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije

21.05.2015.

11:15

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je prigodno obilježen Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti. Od ove bolesti u Istarskoj županiji oboljelo je oko 200 osoba, a svrha današnje akcije bila je senzibilizirati javnost o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom.

Milorad Matijaš obolio je od mišićne distrofije. Zadovoljan je s radom i potporom koju im pruža Društvo, no ne i načinom na koji se prema oboljelima od ove bolesti odnosi država. Smatra da bi država oboljelima od mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti trebala više pomoći u ostvarivanju njihovih prava.

Pokazivanjem posebnih vozila i pomagala kojima se koriste osobe s invaliditetom, željelo se na današnji dan upozoriti na probleme distrofičara i ostalih osoba s neuromišićnim oboljenjima, ali i apelirati na mjerodavne.

Istanbulska deklaracija odnosi se uglavnom na sprječavanje nasilja nad ženama i ženama s invaliditetom i trebala bi biti prihvaćena u cijelosti, poručili su na svoj dan Istrani oboljeli od različitih neuromuskulatornih bolesti.

Pogledajte galeriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.