Hrvatski radio

Radio Pula

Nacionalni krasnoslovno-scenski i likovni natječaj za 3. Balogijadu

24.03.2021.

14:40

Autor: Tomislav Šikić

Zvonimir Balog (Foto: Balogijada/ustupljena fotografija)

Zvonimir Balog (Foto: Balogijada/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Osnovna škola "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno raspisuje natječaj za 3. Balogijadu. Današnja manifestacija Balogijada prvotno je 2015. godine započela kao Dan Zvonimira Baloga, jednog od najplodnijih i najsvestranijih hrvatskih umjetnika s mnogobrojnim književnim i likovnim ostvarajima.

Balog je rođen 1932. godine u Svetom Petru Čvrstecu, mjestu u kojemu Osnovna škola "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno ima svoju područnu školu. Bio je učitelja likovne kulture u OŠ "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno, a nakon Grigora Viteza zauzeo vodeće mjesto u hrvatskoj dječjoj književnosti i do danas ostao jedan od najplodnijih i najsvestranijih hrvatskih umjetnika, s mnogobrojnim sjajnim književnim i likovnim ostvarajima od kojih brojni tek trebaju biti objavljeni.                   

Od 2015. do 2018. godine održana su ukupno 4 Dana Zvonimira Baloga kojima su, osim učenika i učitelja naše škole, prisustvovali i eminentni stručnjaci na znanstvenom i umjetničkom području. Program koji su zajednički pripremali učitelji i učenici OŠ "Grigor Vitez" Sv. Ivan Žabno sastojao se od recitala Balogovih pjesama, scenskih nastupa i predstava nastalih na temelju Balogovih djela, plesnih koreografija, zborskih izvedbi Balogovih uglazbljenih pjesama, nastupa školskog benda, promocija Balogovih neobjavljenih slikovnica i romana (npr. slikovnica Tko se čega boji, roman Ptica Ružica...) i raznih drugih točaka.

2019. godine u program su uključili svu zainteresiranu djecu iz cijele Republike Hrvatske te je tako stvorena Balogijada. Već prve godine sudjelovalo je 649 učenika koje je pripremalo 119 mentora iz ukupno 99 škola iz 19 hrvatskih županija, a priključili su im se i stručnjaci.

Prošle se godine pandemija koronavirusa, nažalost, negativno odrazila i na Balogijadu, ali i u takvim nepovoljnim društvenim okolnostima primili su velik broj učeničkih radova te snimili dokumentarni film o Zvonimiru Balogu pod nazivom "Naš Zvonimir Balog – igrotvorni genij" autora Tomislava Hrebaka, voditelja Balogijade.   

Balogijada ide dalje – raspisani su krasnoslovno-scenski i likovni učenički natječaj koji su otvoreni do 15. svibnja 2021. godine. Najbolje krasnoslovno-scenske učeničke izvedbe i najuspjeliji likovni radovi bit će nagrađeni ravnopravnim nagradama, a iznimno je atraktivna i posebna nagrada u ovogodišnjem likovnom natječaju. Naime "Nevidljiva Iva", prva Balogova pjesnička zbirka, prošle je godine slavila 50. godišnjicu svog prvog izdanja (1970. u sklopu Biblioteke Vjeverica izdavačke kuće Mladost) pa će se ove godine otisnuti njezino jubilarno izdanje u nakladi izdavačke kuće Katarina Zrinski iz Varaždina. Pjesme Zvonimira Baloga u tom će izdanju krasiti i najuspjeliji učenički likovni radovi pristigli na raspisani likovni natječaj u okviru Balogijade, prema ocjeni prosudbenog povjerenstva, a jedan likovni rad osvanut će i na naslovnoj stranici ovog jubilarnog izdanja "Nevidljive Ive".

Više detalja možete pronaći u tekstu natječaja objavljenom na stranici Osnovne škole "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno, kao i na njezinu Facebook-profilu.

 

 

Tomislav Hrebak, voditelj Balogijade

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.