Hrvatski radio

Radio Pula

Nagrada za interaktivnu instalaciju 'Putovanje batanom'

23.01.2023.

13:17

Autor: HRT

Snimanje materijala za interaktivnu instalaciju

Snimanje materijala za interaktivnu instalaciju

Foto: ustupljena fotografija / Ekomuzej Batana

Interaktivnoj instalaciji 'Putovanje batanom' pripala je najvažnija nagrada u kategoriji Dizajn i digitalni mediji/interaktivni dizajn na izložbi Hrvatskog dizajna 21/22 održanoj polovicom siječnja u zagrebačkoj Laubi. Osmislila ju je i realizirala kreativna direkcija Studija Sonda u suradnji s autorima postava, ustanovom i udrugom "Kuća o batani" koje upravljaju Ekomuzejom 'Batana'.

 

Snimanje materijala za interaktivnu instalaciju "Putovanje batanom"

Snimanje materijala za interaktivnu instalaciju "Putovanje batanom"

Foto: ustupljena fotografija / Ekomuzej batana

Interaktivna digitalna izložba financirana kroz projekt ARCA ADRIATICA Interreg Italy-Croatia dominira centralnim prostorom muzeja te posjetitelja odvodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme. Vraća ga u prva desetljeća 20. stoljeća i pridružuje rovinjskim ribarima koji se otiskuju na more u svojim batanama otkrivajući djelić njihove noćne i dnevne svakodnevice. Kroz simultane i sinkronizirane audio-vizualne projekcije (pod/strop/prednji zid) koje se spajaju u jedinstveno iskustvo posjetitelj uči o zvjezdanoj navigaciji, dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba, načinima ribolova te prati rovinjsku batanu na plovidbi kroz prošlost.


Ovogodišnja izložba HDD-a zaprimila je najviše prijavljenih radova u posljednje 24 godine otkako se održava, a donijela je izložbeni pregled najboljih dizajnerskih radova iz Hrvatske u protekle dvije godine.

Iznimno smo zahvalni Studiju Sonda jer su nam svojim predanim radom i kreativnošću pomogli predstaviti participativni model upravljanja na kojem ekomuzej počiva, a koji započinje istraživanjem i valorizacijom te se kroz kreativnu ko-kreaciju ponovno vraća zajednici s ciljem edukacije i podizanja svijesti o važnosti tradicijske kulture za održivu budućnost

Stručno-programska voditeljica Ekomuzeja 'Batana' te jedan od autora muzeloškog koncepta novog postava Tamara Nikolić Đerić

Interaktivna instalacija

Interaktivna instalacija

Foto: ustupljena fotografija / Kuća o batani

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.