Hrvatski radio

Radio Pula

Nagrada za mlade umjetnike Zlatna lubenica 6.0

26.05.2022.

12:33

Autor: HRT

Zlatna lubenica

Zlatna lubenica

Foto: Metamedij / ustupljena fotografija (detalj)

Otvoren je natječaj za Nagradu za mlade umjetnike Zlatna lubenica 6.0 namijenjen umjetnicima i umjetničkim kolektivima koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama. Natječaj raspisuje Udruga Metamedij u povodu 24. izdanja Media Mediterranea festivala, koji će biti održan u Puli od 4. do 6. kolovoza 2022. godine. Ovogodišnjom temom natječaja i festivala, “Svjetovanja hidrosfere”, preispituje se pojam hidrosfere (oceana, mora i ukupne vode na Zemlji) u kontekstu interakcija, kolaboracija i prepletenosti različitih organizama, tehnologija i oblika znanja.

Stručni žiri u sastavu Oleg Šuran (UMAS), Olga Majcen Linn (kustosica, Kontejner), Jerica Ziherl (kustosica, Muzej Lapidarium) i Kristina Marić (prošlogodišnja dobitnica nagrade) odabrat će 5 finalista čiji će radovi biti izloženi na skupnoj izložbi u pulskoj galeriji Srpskog kulturnog centra u Istri u sklopu festivala Media Mediterranea 24. Selekcija radova bit će predstavljena i putujućom izložbom u Muzeju Lapidarium u Novigradu i galeriji Xcenter u Novoj Gorici u studenom i prosincu 2022. godine.


Na natječaj mogu biti prijavljeni gotovi radovi hrvatskih umjetnika ili umjetničkih kolektiva nastali nakon siječnja 2019. godine. Isti prijavitelj može poslati maksimalno dvije prijave. Stručni žiri će izabrati 5 finalista, a dobitnik nagrade Zlatna lubenica osvojit će simboličnu novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna. Svim finalistima bit će osigurani putni troškovi i smještaj za vrijeme trajanja festivala.


Kome je poziv namijenjen?

Poziv je namijenjen umjetnicima od 18 do 35 godina ili umjetničkim kolektivima koji ih okupljaju, a koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama.


Postupak prijave


Prijava treba sadržavati:

– ime i prezime autora / umjetničkog kolektiva uz popis svih članova

– kontakt

– naziv rada / koncepta

– opis rada / koncept na hrvatskom i engleskom jeziku (maks. 1 kartica teksta)

– skice i dokumentacija

– pregled produkcijskih / distribucijskih troškova (pregled potrebne opreme za izlaganje)

– portfolio / poveznica na web-stranicu autora

– biografiju autora na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prijave s naznakom “Zlatna lubenica 6.0” šalju se na e-adresu mediterraneafest@gmail.com do 19. lipnja 2022. godine u 23.59 sati.

Autori radova će o ishodu natječaja biti obaviješteni e-poštom do kraja lipnja 2022. godine.


Poziv je otvoren radovima i promišljanjima koji se bave svjetovanjem hidrosfere: koja traže, zamišljaju ili grade puteve neočekivanih kolaboracija i kombinacija sa spletom Zemljinih voda te svime onime što ih sačinjava i nastanjuje. Zanimaju nas radovi koji stvaraju srodstva8 s plimama, periskama, sedimentima morskog dna, jatima migrirajućih riba, mitologijama morske vode, transparentnošću meduzinih tijela, povisivanju razina oceana, prapovijesnim putanjama ledenjaka, potopljenim ostatcima ljudskih civilizacija, evolucijama morskih organizama…

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.