Hrvatski radio

Radio Pula

Najavljen štrajk u sustavu školstva za 25. rujna

23.09.2015.

15:31

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U petak 25. Rujna mogao bi početi štrajk u sustavu školstva. Prema najavi iz njihove sindikalne vertikale, štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, a to je linearno povećanje svih plaća zaposlenih u školstvu za 4 posto.

Sindikalna vertikala u školstvu, u kojoj je najeksponiraniji predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, tvrdi da novca u proračunu za linearno povećanje od 4 posto svim zaposlenicima, ima. Ukupno je riječ o 190 milijuna kuna, a prema sindikalnoj računici, proračun je, a na to upućuje i priznanje potpredsjednika Vlade Branka Grčića, u suficitu 3 milijarde kuna.

Ribić tvrdi da Vlada ne želi popustiti njihovom zahtjevu iz čistog inata, jer imaju sve mehanizme za realizaciju tražene povišice. U javnost je stigla informacija da će Vlada štrajk spriječiti svim mogućim sredstvima, dakle zabraniti i proglasiti radnu obvezu u školstvu. Do sada je bilo nekoliko takvih primjera postupanja prema štrajkačima, najpoznatiji je onaj u zdravstvu, kad je struka u čitavoj državi bila podijeljena između radne obaveze i lojalnosti vlastitom sindikatu.
Međutim, tada nisu pred vratima bili parlamentarni izbori i to Vilim Ribić vrlo dobro zna kad najavljuje generalni štrajk u čitavom školstvu za petak.

Dakle, u svim osnovnim i srednjim školama te na svim fakultetima neće biti nastave, neće biti ispita, a ako i bude proglašena radna obaveza za nastavnike, nju je pasivnim otporom zbog postojećeg sustava obrazovanja vrlo lako izigrati. Svaka se demokratska vlada na svijetu najviše boji masovnih prosvjeda, a ako u njima, zbog potpore svojim nastavnicima, sudjeluju učenici ili studenti, i to još pred izbore, vjerojatno je jasno da je ovo vrlo neugodna situacija za premijera Zorana Milanovića.

Prostora za zatezanje konopa s njegove strane i nema baš previše, dok s druge strane školski sindikati na čelu s Vilimom Ribićem znaju da ako sad ne iskoriste trenutak, morat će na drugi povoljni čekati pune četiri godine.

Poslušajte komentar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.