Hrvatski radio

Radio Pula

Najskuplji brod u povijesti Uljanika

26.01.2016.

14:59

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Strogo čuvana tajna to više nije - Uljanik će prvi put u svojoj povijesti graditi luksuzni brod za kružna putovanja. Posao je sklopljen krajem prošle godine a Uljanikovce je na dosadašnju šutnju, kako tvrde, obvezivao ugovor s naručiteljem.

Gradit će ga za australsku kompaniju Senic Luxury Cruising i bit će jedan od najskupljih brodova ikad napravljenih u hrvatskim brodogradilištima. Neslužbeno, čak 200 milijuna dolara! Trup će mu biti takozvane ICE klase a istisnina 10 tisuća bruto tona. U vrhunskom luksuzu moći će uživati oko 250 putnika o kojima će brinuti 160 članova posade. Bit će samo 160 metara dugačak ali s posebnom namjenom plovidbe u ledenom pojasu Antarktike.

Uljanik je desetljećima bio orijentiran na tehnološki jednostavnije ali velike brodove a gradnja kruzera svrstava se u sam vrh brodogradnje. Ovaj izazovan posao omogućila im je više puta potvrđena prilagodljivost zahtjevima naručitelja, tvrdi direktor korporativnih komunikacija, Hrvoje Markulinčić. U tijeku je projektna faza a fizička gradnja kruzera trebala bi početi iduće godine, a isporuka je planirana u kolovozu 2018.

Ako je vjerovati onome što na svojim internerskim stranicama piše australska agencija "Traweller", Puljani će graditi još jedan takav kruzer koji bi naručitelju iz Australije trebali isporučiti 2019. godine.

Poslušajte tonski prilog.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.