Hrvatski radio

Radio Pula

Najstarija hrvatska elektrana na ugljen umjesto gašenja ide u obnovu?

06.12.2017.

16:06

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najstarija hrvatska termoelektrana na ugljen, Plomin 1, po svemu sudeći neće biti zatvorena krajem godine kako se to očekivalo i najavljivo unatoč zastarjeloj tehnologiji. HEP je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražio odobrenje za obnovu i modernizaciju spomenute termoelektrane.

Onesposobljeno nakon požara, postrojenje TE 1 miruje od svibnja ove godine i ovih dana preprema se njegova obnova. Premda to još nitko glasno ne izgovara, od Bloka C na plin očito se odustalo, čim se zastarjeloj temolektrani želi produljiti vijek trajanja za još 20 godina.

U HEP-u naime već neko vrijeme razmatraju i mogućnost modernizacije postrojenja Plomina 1 u cilju produljenja njegovog životnog vijeka.

Radnici iz Plomina 1 raspoređeni su na rad u Plomin 2. Jedva čekaju da se vrate na stara radna mjesta. 

"I ovako nije blistavo", kažu neki od njih. "Jer, nije ovdje samo nas 200 ljudi koji tu radimo, tu je puno vanjskih suradnika i kooperanata koji također žive od ove elektrane."

Nerad Plomina 1 znači katastrofu i za općinski proračun je Općina Kršan gubitkom tih prihoda gubi 5 do 6 milijuna kuna godišnje.

Okolni mještani, međutim, TE na ugljen ne mogu smisliti.
"Muž mi je umra od raka, tu ih je umrlo 7 njih u leto dan," kaže jedna mještanka.
Europska unija zahtjeva postupno ukidanje ugljena i svih fosilnih goriva i do 2025.-te većina će zemalja svoje TE zatvoriti, kažu ekolozi a mještani zaključuju kako ih HEP gura u sasvim suprotnome smjeru, u nešto što je samo po sebi umrlo, gotovo, jer ugljen nije energent budućnosti nego stvar prošlosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.