Hrvatski radio

Radio Pula

Najviše kreditnih zahtjeva za investicije u prerađivačkoj industriji

10.11.2020.

14:23

Autor: Tatjana Kaštelan

U tijeku kreditna linija IDA-e (foto: Igor Kralj/PIXSELL)

U tijeku kreditna linija IDA-e (foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / -

Velik je interes poduzetnika za nove poduzetničke kredite Istarske županije i gradova, koji su ponuđeni kroz Istarsku razvojnu agenciju. Prošlog je mjeseca, naime, aktivirana dosad najizdašnija kreditna linija u suradnji Županije, gradova, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije.

Riječ je o kreditnoj liniji od 385 milijuna kuna, pri čemu Županija i gradovi (Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan) subvencioniraju kamatu s 1% posto iz županijskog i gradskih proračuna. Izrazito je, ističu u Istarskoj razvojnoj agenciji - IDA-i, povoljna kamatna stopa koja se za nove investicije kreće od 0,9 do 2% a za trajna obrtna sredstva od 1,3 do 2,4%.

Stoga nije čudno da je potražnja za sredstvima velika, ističe Boris Sabatti, direktor IDA-e. Čak je 128 pristiglih kreditnih zahtjeva, dodaje Sabatti. Od otvaranja linije dosad je zatraženo 84 milijuna kuna kredita, od čega se 43 milijuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatražen 41 milijun kuna.

Većina zahtjeva za kreditiranjem dolazi iz prerađivačke industrije – 28%, potom iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 17%. Slijede djelatnosti trgovine na veliko i na malo, građevinske, pa stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. S obzirom na sjedište poduzetnika, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule, zatim iz Poreča i Rovinja.

Istarski poduzetnici i obrtnici oprezni su te koriste najviše što im je moguće u ovom izuzetno teškom razdoblju, kada je najvažnije opstati na tržištu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Najviše kreditnih zahtjeva za investicije u prerađivačkoj industriji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.