Hrvatski radio

Radio Pula

Nakon željeznih vratiju, planira se ograditi i šuma

23.04.2020.

16:29

Autor: Ivana Nežić

foto: Duško Marušić/PIXSELL

foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / -

Željezna vrata u selu Mlini na Buzeštini zbog kojih pedesetak mještana ne može do svojih oranica ili do obitelji koje se nalaze na drugoj strani sela, u Sloveniji nisu novost, ali evo i nastavka. Susjedi Slovenci sada namjeravaju ograditi i šumu.

No, radovi su stali, jer je dio željeznih vrata na slovenskom, a dio na hrvatskom području, pa traju izmjere.

Detalje poslušajte u prilogu Ivane Nežić.

-

Automobilom se dolazi do ograde, dalje se po Mlinima ne može. Samo uz poziv policijskoj postaji Kopar, koja ima ključ, a za dolazak im treba 30-ak minuta.

Službeno, Slovenija je postavila željezna vrata kako bi spriječila ulazak migranata. Zasad neće biti dodatnog ograđivanja, jer se čekaju izmjere koliko su vrata na hrvatskom, a koliko na slovenskom teritoriju.

Istri ne trebaju portuni i žice, rekao je u Saboru zastupnik Emil Daus.

Iako se radi o Odluci vlade Republike Slovenije, Ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova Republike Hrvatske moraju reagirati da se u takvim područjima režim granice organizira na puno humaniji i operativniji način. A, ono što jednako brine, ako ne i više, je to da je proteklih godina Slovenija na granici uz Hrvatsku postavila oko 200 kilometara panelne ograde i žilet žice, a prema najavama slovenskih medija sprema se ponavljanje dodatnih 40 kilometara. 

Samo je na buzetskom području 10 kilometara žice. Mlini, nekoć mjesto vodenica, sada čekaju ljepša vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.