Hrvatski radio

Radio Pula

Natječaj za neafirmirane i buduće modne dizajnere

27.04.2022.

12:39

Autor: HRT

Modometrija

Modometrija

Foto: HUIU / ustupljena fotografija

Hrvatsko Udruženje Interdisciplinarnih Umjetnika – HUIU raspisuje natječaj za mlade neafirmirane i buduće modne dizajnere "Modometrija - ODRŽIVA MODA (sustainable fashion)". Organiziran je u sklopu IN DIS PUBLIC-a te završnog multimedijskog događaja MODOMETRIJA.

Ovogodišnji događaj MODOMETRIJA u fokus stavlja mlade neafirmirane i buduće modne dizajnere/ice od 15 do 25 godine, bez obzira na formalno obrazovanje, kojima je zadatak izrada skica mini kolekcije od pet modela na zadanu temu ODRŽIVA MODA.


Natječaj ima dvije kategorije: 1. mladi od 15 do 19 godina i 2. mladi od 20 do 25 godina.


Od pet modela kandidati moraju naznačiti jedan model koji će biti izveden za sudjelovanje na završnom multimedijskom događaju MODOMETRIJA koji će se snimati u rujnu 2022. u Puli. Početkom rujna odabrani kandidati dobit će detaljne informacije o lokaciji i datumu snimanja. Natječaj je otvoren za sve, bez obzira na formalno obrazovanje. Prijaviti se mogu talentirani pojedinci ili grupa od dva autora/ice. Uz skice modela potrebno je priložiti koncept kolekcije te detaljan opis modela, tkanine i materijala koje se namjeravaju koristiti.


Objava rezultata prvog kruga natječaja: 30. lipnja 2022.


Odabrani kandidati u drugom krugu Natječaja trebaju izraditi naznačeni model i poslati detaljne fotografije izvedenog modela do 15. kolovoza 2022.


Natječaj je otvoren do 18. lipnja 2022. u 23:59 sati.


Svi radovi šalju se isključivo elektroničkom poštom putem (npr. Jumbo Mail ili We transfer) na e-mail: huiu@huiu.hr


Dodatne smjernice za izradu kolekcije:

Sustainable fashion – vrlo širok pojam i zapravo bismo u njega mogli kao podvrstu staviti mnoge druge oblike mode koje se razlikuju od klasičnog konzumerizma. U globalu to je moda kojoj nije bitna samo moda već i kako ona utječe na društvo, kulture, okoliš, financije. Ekološki integritet i društvena pravda vrlo su važni za ovu vrstu mode. Moto je – budite odgovorno moderni.

https://www.sustainablefashionmatterz.com/what-is-sustainable-fashion

https://btw-mag.com/2020/06/08/odrziva-moda-za-pocetnike-7-definicija-koje-trebamo-zapamtiti/


UVJETI PRIJAVE

Natječaj je javan i otvoren za sve bez obzira na formalno obrazovanje.

Prijaviti se mogu mladi kreativci između 15-25 godina koji imaju afinitet ka modnom dizajnu.

Dvije kategorije: 1. mladi od 15 do 19 godina i 2. mladi od 20 do 25 godina.

Prijavnica za natječaj nalazi se na linku: https://forms.gle/7Cm4B9KdjToTqhWAA


PRIJAVA ZA NATJEČAJ

Na natječaj je potrebno poslati sljedeće:

· Ispunjenu prijavnicu

· Opis i koncept kolekcije

· Skice 5 modela mini kolekcije na zadanu temu MODOMETRIJA - ODRŽIVA MODA.

· Detaljni opis modela te tkanine i materijali koje se namjeravaju upotrijebit u izradi jednog modela.

Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.


OBJAVA FINALISTA

Svi kandidati koji su zadovoljili uvjete prvog i drugog kruga Natječaja predstaviti će svoje modele na završnom multimedijskom događaju MODOMETRIJA u Puli, u rujnu 2022. na kojem će stručni žiri odabrati pobjednika natječaja u kategoriji: 1. mladi od 15 do 19 godina i 2. mladi od 20 do 25 godina, u svakoj kategoriji pobjednik/ica će osvojiti novčanu nagradu od 1.500 kuna kao poticaj za daljnji rad.

Stručni žiri: Elica Iljoska - dugogodišnja profesorica odjela dizajna tekstila – ŠPUD-a, Sanja Simeunović Bajec – predstavnica ŠPUD-a, Ivana Tomić – modna dizajnerica i fotografkinja, Lara Bagar – modna novinarka te Katja Kliba – modna dizajnerica i Kristina Nefat, predsjednica HUIU-a .


NAGRADA

 • Stručni žiri odabrat će pobjednika/icu na multimedijskom događaju MODOMETRIJA. Pobjedniku/ici prve i druge kategorije HUIU će uručiti novčanu nagradu, po 1.500 kuna kao poticaj za daljnji rad.

• Podmireni troškovi angažmana modela, šminke, frizure, produkcije, te fotografija i video materijala od strane organizatora.


KONTAKT:

E-mail: huiu@huiu.hr

Tel.: 052 515 089 (ponedjeljak – petak: od 12 do 20 sati)


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.