Hrvatski radio

Radio Pula

Natječajem za slogan započeo Mjesec borbe protiv ovisnosti

16.11.2020.

14:34

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Raspisan je natječaj za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola Istarske županije, tijekom kojeg mogu osmisliti slogan ili rečenicu dužine do deset riječi koji šalje kreativnu i zanimljivu poruku vršnjacima o razlogu zašto ne bi trebali biti ovisni.

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca te se provedbom raznih preventivno-represivnih aktivnosti nastoji upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti.

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je 77 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga i 341 prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Evidentirana je 451 zapljena različitih oblika droga koje su oduzete od 378 osoba (310 hrvatskih državljana i 68 stranih državljana). U zaplijenjenim količinama i dalje je najzastupljenija marihuana, s oko sedam zaplijenjenih kilograma te amfetamini, kojih je zaplijenjeno oko 600 grama.

Ove godine zbog specifičnih okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19, preventivne aktivnosti neće se provoditi neposrednim kontaktom s ciljanom skupinom, a to su mlade osobe osnovnih i srednjih škola, nego online.

Tako je već raspisan natječaj za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola Istarske županije, koje se želi potaknuti da osmisle slogan ili rečenicu dužine do deset riječi koji šalje kreativnu i zanimljivu poruku vršnjacima o razlogu zašto ne bi trebali biti ovisni. Komisija u sastavu predstavnika policije, Zavoda za javno zdravstvo, Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja i Gradskog društva Crvenog križa Pule odabrat će tri pobjednička slogana, koje će Policijska uprava istarska nagraditi prigodnim poklonom te će se od slogana izraditi prigodan jingle.

Osim navedenog, s učenicima srednjih škola u Istri će se u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo, Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja i Policijske uprave istarske održati webinar na temu "Ovisnosti – zdravstveni i zakonski aspekti".

Osim navedenih aktivnosti, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo održat će se i online prezentacija preventivnih programa osnovnih škola, kao i online predavanje za stručne suradnike škola i ostale stručnjake koji se bave mladima na temu ovisnosti o Internetu. U organizaciji Grada Pule, Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule organizirat će se tematski okrugli stol na temu Rizika povećanja ovisnosti i izazova u provedbi preventivnih programa u vrijeme Covid-19 pandemije uz sudjelovanje prof.dr.sc. Martine Ferić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.