Hrvatski radio

Radio Pula

Ne mijenjajte osobne ako ne morate

09.07.2013.

14:46

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju građani ne moraju mijenjati valjane osobne dokumente i tako će izbjeći dodatne troškove. O tome je na konferenciji na novinare govorio načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Robi Belušić.

Zahtjevi za izdavanje novih osobnih iskaznica počeli su se zaprimati 10. lipnja. Nova osobna iskaznica ima novi dizajn, unaprijeđeni sustav zaštite i sadržava osobni identifikacijski broj, takozvani OIB. Mogu je imati i djeca bez obzira na dob.

Privid većeg broja zahtjeva za izdavanjem novih osobnih iskaznica, objasnio je Belušić, je zbog toga što u 2012. i 2013. godini istječe desetogodišnja valjanost osobnih iskaznica. Uz to, nedavno je na snagu stupio i novi Zakon o prebivalištu, koji iziskuje i nov način unosa podataka u MUP-u, pa se zbog toga i nešto dulje čeka na šalterima.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, zaključio je Robi Belušić, građani mogu s osobnim iskaznicama nesmetano putovati u sve države Unije te u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, jedini uvjet je da su izdane nakon 1. siječnja 2003. godine.
Više poslušajte u tonskom prilogu u kojem načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Robi Belušić odgovara na pitanje: Moraju li građani odmah po nove osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.