Hrvatski radio

Radio Pula

Ne propustite veliki zagrljaj Jupitera i Saturna

21.12.2020.

08:06

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Hrvatski astronomski savez/ustupljena fotografija

Foto: Hrvatski astronomski savez/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Na nebu 21. prosinca., na zimski suncostaj, dogodit će se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine: doći će do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna. Oni će se te večeri na nebu prividno naći skoro u istoj točki odvojeni jedan od drugoga svega 0,1°.

Pojam konjunkcija dolazi od latinske riječi coniunctio = sveza, a označava raspored dvaju nebeskih tijela kada se, gledano sa Zemlje, približe jedno drugomu na najmanji razmak u ovom slučaju radi se o Jupiteru i Saturnu.

Jupiter i Saturn u stvarnosti uopće neće biti blizu nego milijunima kilometara udaljeni jedan od drugoga, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu.

Ta se dva planeta prividno na nebu približavaju gledano sa Zemlje svakih 19,85 godina. Jupiteru treba 11,86 godina, a Saturnu 29,4 godine da obiđu oko Sunca. Tada tu pojavu njihova bliskog mimoilaženja na nebu zovemo "velikom konjunkcijom". Posljednja velika konjunkcija se dogodila 28. svibnja 2000., ali ju je bilo nemoguće vidjeti jer su nam tada Jupiter i Saturn na nebu bili vrlo blizu smjeru Sunca pa je sunčeva svjetlost onemogućavala motrenje pojave.

Takvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna je vrlo rijetko i neke ga generacije neće nikada doživjeti. Prethodna tako bliska konjunkcija dogodila se davne 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Posljednja takva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine. Ugrubo možemo reći da se ovakva velika konjunkcija ponavlja svakih 800-tinjak godina.

Sunce nam 21. prosinca zalazi oko 16 sati i 25 minuta, a Jupiter i Saturn će bit na nebu nisko na jugozapadu pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 16 sati i 30 minuta do od prilike 18 sati obzirom da Jupiter i Saturn zalaze oko 18:45. Gledano golim okom, pojava će izgledati skoro kao da su se Jupiter i Saturn spojili dok će se kroz dvogled ili teleskop Jupiter i Saturn moći motriti u istom vidnom polju. Kroz teleskop će u istom vidnom polju biti moguće vidjeti i četiri najveća Jupiterova mjeseca Io, Europu, Ganimed i Kalisto te najveći Saturnov mjesec Titan.

 

Galerija
Foto: Hrvatski astronomski savez/ustupljena fotografija, Foto: -/-
Foto: Hrvatski astronomski savez/ustupljena fotografija, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.