Hrvatski radio

Radio Pula

Nedostaju sezonci u ugostiteljstvu

17.02.2017.

15:08

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svega nas dva mjeseca dijeli od Uskrsa i službenog početka predsezone. Ugostitelji su, međutim, sve zabrinutiji jer ne znaju hoće li i kako osigurati radnu snagu ovog ljeta. U traženju osoblja izravna su im konkurencija i velike hotelske kuće sezoncima iz unutrašnjosti zemlje nude bolje uvjete rada.

 

U Istri tek polovica ugostitelja radi cijelu godinu, oni ostali najviše šest mjeseci. Otežavajuća je to okolnost pri traženju sezonske radne snage u ugostiteljstvu jer se u hotelskim kućama radi i do dva mjeseca duže. Osim toga one zaposlenicima iz unutrašnjosti zemlje nude i smještaj što ugostitelji nisu uvijek u mogućnosti. Kratkoročno rješenje ovog problema je uvoz radne snage. Država bi stoga trebala povećati broj radnih dozvola iz inozemstva ali ne samo to, ocjenjuje Dušan Černjul predsjednik ceha ugostitelja u županijskoj Obrtničkoj komori.

Sve su to međutim samo vatrogasne mjere. Svima je jasno da ono što treba činiti u godinama koje dolaze jest školovanje vlastitih kadrova. Stoga su se Obrtnička komora i njen ceh ugostitelja uključili u donošenje županijske Strategije razvoja ljudskih potencijala. U izradi je i akcijski plan od kojeg se očekuje da potakne školovanje za zanimanja potrebna turističkom sektoru, kaže tajnik županijske komore Eros Sorić.


Sa sličnim problemima se susreću i u sektoru građevinarstva koji se počeo oporavljati. Jer domaća radna snaga je u vrijeme krize otišla u inozemstvo ili se prekvalificirala. Pa tako sada postaju upitni veliki europski projekti čije je ostvarenje vezano uz rokove poput primjerice, energetske obnove zgrada za što je osigurano više od milijardu kuna.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR