Hrvatski radio

Radio Pula

Nedostatak radne snage u turizmu trebalo je predvidjeti

09.01.2019.

15:46

Autor: Tatjana Kaštelan

Ines Damjanić Šturman, Valamar Poreč (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Ines Damjanić Šturman, Valamar Poreč (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Nedostatak kvalitetne radne snage najveći je problem u turizmu. Dok se neki poslodavci raznim metodama pokušavaju domoći djelatnika, drugi s tim nemaju problema jer se, kažu, godinama unatrag mogao predvidjeti ovaj problem.

Da je radna snaga najvažnija u firmi znaju poslodavci koji puno ulažu u edukaciju i brigu o radnicima. Godinama deficitarni, a danas ključni u turizmu regije čija se razvojna strategija temelji na kulturi stola, su primjerice kuhari. Teško je do njih doći. U Valamaru, koji je proglašen TOP poslodavcem u turizmu, i te su radne pozicije popunjene bez problema, ističe direktorica Sektora ljudskih potencijala porečke Valamar Rivijere Ines Damjanić Šturman.

Traže se sva turistička zvanja, u špici sezone planira se sedam tisuća zaposlenih. Nedostatak radne snage u turizmu danas teško rješavaju povećane uvozne kvote. Ali problem se mogao predvidjeti, dodaje Damjanić Šturman. I ponuditi bolje uvjete rada, smještaja i prehrane radnika. Potom nagrađivanja.

U protekle dvije godine Valamar je investirao preko 60 milijuna kuna za smještaj zaposlenika u takozvane Valamar kuće – točnije hotele za zaposlene. Smještaj je to za sezonske djelatnike iz drugih dijelova Hrvatske, a na teret poslodavca za njih idu i tri topla obroka. Ključne stavke su stipendiranje i stalne edukacije, interni i razvojni treninzi stalnih sezonaca. Ove je godine tristotinjak stipendista, budućih djelatnika.

Stalni sezonci rade devet mjeseci, izvan toga prima se novčana pomoć te mirovinsko osiguranje, a imaju i besplatan sistematski pregled. Njihova se prava praktički izjednačavaju sa stalnim radnicima kojih će Valamar zaposliti dodatnih tristo. Plaće – u prosjeku 27 posto više. Dobra motivacija za dodatnu vrijednost društva.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Galerija
Ines Damjanić Šturman, Valamar Poreč (foto: Tatjana Kaštelan/HRT), Foto: -/-
Ines Damjanić Šturman, Valamar Poreč (foto: Tatjana Kaštelan/HRT), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.