Hrvatski radio

Radio Pula

Neka istarska mjesta ostaju bez brdsko - planinskog statusa

16.02.2019.

11:19

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Novim prijedlogom o brdsko-planinskim područjima neki istarski gradovi i općine ostat će bez toga statusa. Time će ostati i bez znatnih proračunskih sredstava, a teže će dolaziti i do novca iz Europskih fondova. Sve će to, strahuju, utjecati na kvalitetu života njihovih građana.

Buzet - 6 tisuća stanovnika na 165 četvornih kilometara. Od doline rijeke Mirne do planinskog dijela Ćićarije. Ipak nema status brdsko- planinskog područja jer je, smatraju mjerodavni, dovoljno razvijen. Tamošnji žitelji kažu: "Šteta jer je tu ostajalo nešto novaca. Inače u Buzetu se živi solidno". "To je bio jedan prihod koji bi koristio ne samo građanima nego za djecu, udruge, svih."

Tim su prihodom uređivane ceste, infrastruktura, proširen dječji vrtić, izgrađen dom za starije. Takvih će investicija biti manje. Gradski će proračun, naime, godišnje ostati bez 16 milijuna kuna od poreza na dohodak i poreza na dobit dobit. Umjesto lokalnoj sredini ići će državi, kaže buzsteki gradonačelnik Siniša Žulić. Ističe i kako ono što ih najviše smeta u ovom novom prijedlogu Zakona i novim načinom rangiranja brdsko-planinskog statusa  je to da smo, kaže Žulić, mi odjedanput iz kraja koji je okružen planinama i brdima postali ravnica.

Oprtalj je taj status dobio, no izgubio je onaj područja posebne državne skrbi. I time ostao bez dijela općinskoga proračuna, odnosno bez poreza na dohodak. Aleksandar Krt načelnik Oprtlja kaže: ""To je kod nas između milijun i 800 i 2 milijuna kuna. A prošlu godinu smo završili s porezom na dobit od 850 tisuća kuna. Mi ćemo sada na dalje imati taj disbalans preko milijun kuna", pojasnio je Krt.

Nadaju se da će ga država nekim drugim mjerama nadomjestiti. I tako olakšati život u ruralnim krajevima.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.