Hrvatski radio

Radio Pula

Nema novih oboljelih - ali nema ni opuštanja

06.04.2020.

09:29

Autor: Tatjana Kaštelan

Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Nema novozaraženih osoba u Istri, od jučer poslatih 13 uzoraka niti jedan nije bio pozitivan izvijestio je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Poznati su kontakti dviju osoba kojima je jučer potvrđena COVID-19 infekcija. Dosad je u Istri evidentirano 76 pozitivnih osoba, a izliječene su još dvije pa je sada u Istri 11 osoba koje su ozdravile. Od početka epidemije analizirana su 622 uzorka, a trenutačno je 870 osoba na Poluotoku u samoizolaciji, rekao je Alekdandar Stojanović.

Dobro je, čulo se, što nema virusa u zdravstvenom sustavu. Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić rekla je da su pozitivni hospitalizirani s kliničkom slikom od blagih do srednjih simptoma, a tri pacijenta upućena u KBC Rijeka skinuta su s respiratora.

Načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da se krećemo prema kraju svojevrsnog tunela, no spremni smo na najgore scenarije. Problem je, dodaje, što puno vremena gubimo na izdavanje e-propusnica, umjesto da se bavimo epidemijom. Zatražio je i promjenu procedure za Istru; u nastavku poslušajte njegovu izjavu.

Policijska uprava istarska podsjeća na obvezu pridržavanja Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. Navedenom odlukom strogo se ograničava kretanje na ulicama, trgovima, parkovima, rivama i svim ostalim javnim površinama na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba. Kako bi se spriječilo širenje virusa Covid-19, policijski službenici nadzirat će sve lokacije na kojima bi se građani tijekom vikenda mogli okupljati.

S obzirom na trenutnu situaciju, preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su da građani iz svojih domova izlaze samo ukoliko je to nužno. Policija poziva sve građane da prilagode svoje navike i da slušaju savjete stručnjaka jer ćemo samo na taj način doprinijeti smanjenju širenja bolesti.

Pozivaju se oni građani koji će ipak boraviti na otvorenom prostoru da vode računa o tome da se ne grupiraju i da Policija i dalje poziva građane da nikako ne osustaju od mjera preventivne zaštite. Treba održavati socijalnu distancu a za boravak u prirodi odaberu mjesta za koja znaju da ih ne posjećuje velik broj ljudi.

Posebno se upozoravaju osobe kojima je određena mjera samoizolacije da su se dužne strogo pridržavati mjere, odnosno da ne smiju izlaziti iz kuće,  a u slučaju potrebe za odlaskom kod liječnika prethodno se trebaju javiti telefonom obiteljskom liječniku ili hitnoj pomoći.

Crveni križ Istarske županije pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za kupovinu zaštitne opreme za sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač Istarska županija. Građani tako mogu dati svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa. Ostanite doma!

Starije osobe su osjetljivije i treba im sada puno pažnje. I ovo je razdoblje u kojemu im treba pomoći! Nazvati ih, pitati kako su. Za virus smo svi isti - on ne pita za status, novac, bilo što. I samo mu se zajedno i važećim pravilima ponašanja možemo oduprijeti.

Broj telefona za psihološku pomoć Službe Zavoda je 099 529 44 66, radnim danom od 8 do 15 sati. No, nije to jedini broj. Zavod je uveo besplatnu psihološku pomoć i na telefonu 072 12 12 12, dok vrijedi i broj Ravnateljstva civilne zaštite specijaliziran za slučajeve koronavirusa 113.

Iz Društva psihologa Istre informacija o psihološkoj pomoći za građane. Unutar Društva psihologa Istre, trenutno je aktivno 17 volontera psihologa na liniji koja je otvorena 24 sata. Broj telefona na koji građani mogu dobiti psihološku pomoć tijekom ove pandemije koronavirusa je 091 984 91 84.

Ne dodirujte svoje lice. Obvezno budite na dva metra udaljenosti od ostalih osoba. Proći će sve ovo, poručuju mjerodavni. Sada je važno ostati doma.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.