Hrvatski radio

Radio Pula

Nema novooboljelih od COVID-19 infekcije u Istri

17.03.2020.

15:50

Autor: Nives Kalebić

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

U Istri je i dalje šest osoba zaraženo koronavirusom. Tri osobe kojima je u nedjelju uzet bris zbog sumnje na kovid infekciju i koje su hospitalizirane u pulskoj Općoj bolnici, nemaju koronaviorus, potvrđeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštitre.

Očekuju se rezultati nalaza za još devet osoba zbog sumnje na koronavirus, i oni će biti poznati najvjerojatnije sutra. Svih devet osoba kojima su uzeti uzorci briseva zbog sumnje na koronavirus poslani su kući u samoizlaciju. Svi su imali blažu kliničku sliku. Riječ je o osobama koje su zbog posla boravile Italiji, ali i Austriji i Njemačkoj gdje su radili kao ugostiteljski radnici, ističe ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović.

Šest pacijenata zaraženih koronavirusom koji su u pulskoj Općoj bolnici imaju blagu kliničku sliku i dobrog su općeg stanja, a kod prvih zaprimljenjih pacijenata rade se tekstovi kako bi se utvrdilo je li im virus još pristan u organizmu. Ravnateljica Crvenog križa Istarske županije Sandra Stipanov istaknula je kako su volonteri crvenog križa educirani i spremni za pomoć građanima.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac apelirao je na vlasnike trgovačkih centara i trgovina da se pridržavaju donesenih mjera za spriječavanje širenje virusa. Također, pozvao je i građane da se pridržavaju mjera.

Od sutra će se osnovati i zajednički pozivni centar u kojem će dodatnih šest liječnika primati pozive i koji će građane sa sumnjivim simptomima upućivati epidemiolozima. Od danas pak služba za dezinfekciju i dekominaciju prostora županijskog Zavoda za javno zdravstvo radi 24 sata. Istaknimo i da do u Istri danas nije uzet ni jedan uzorak brisa zbog moguće sumnje na koronavirus.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Nema novooboljelih od COVID-19 infekcije u Istri

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.