Hrvatski radio

Radio Pula

Neriješeno vlasništvo nad turističkim zemljištem odmaže kampovima

12.09.2015.

09:16

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Možemo li na dobroj turističkoj sezoni uistinu zahvaliti pomacima u našoj ponudi ili uglavnom lijepome vremenu? Turistički radnici reći će: svemu skupa, jer turizam je splet mnogih okolnosti. Međutim, iako je sezona za gotovo 6 posto uspješnija od lanjske, kampovi su dosegnuli rast od tek od 2 posto.

Činjenica je da su zbog neriješenog vlasništva nad turističkim zemljištem, ondje investicije ograničene, pa samim time - i produžetak sezone. U istarskim kampovima deseci tisuća turista i dalje uživaju u lijepom vremenu. Od listopada vjerojatno neće, jer naši kampovi nemaju sadržaje koji bi goste privukli u nešto hladnijim danima.

Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske kaže da mi imamo tek sada primjer jednog ili dva zatvorena bazena u kampovima. Znači, to je taj segment gdje mi moramo ulagati, poboljšavati ponudu, moramo gostima jednostavno pružiti dodatne aktivnosti, sadržaje u vrijeme kada oni neće biti isključivo na suncu ili odlaziti na kupanje.

Moramo, ali ne možemo. Turističke tvrtke nisu, naime, vlasnici zemljišta u kampovima, nego samo onoga ispod svojih građevina, odnosno sanitarnih čvorova, restorana i pokojeg otprije izgrađenog bazena, napominje Palman. To što danas nijedan kamp u Hrvatskoj nema potpisan ugovor za turističko zemljište, jednostavno koči velik dio investicija, odnosno odgađa ih. Znači, situacija se svodi na to da se investicije mogu planirati samo na ono što sigurno znate da je vaše.

Adriano Ukušić iz Vrsara zna sigurno da je zemlja njegova, pa tih problema neće imati. Upustio se u višemilijunsko ulaganje u kamp koji će raditi i zimi. Istra može funkcionirati cijelu godinu s obzirom na blizinu granice i na prirodne resurse koje pruža.

I zato su u kampu mobilne kućice s podnim grijanjem, višenamjenska zgrada s igraonicom za djecu i odrasle, a od sljedeće godine bazen i wellness centar - sve ono što nude nama konkurentne zemlje, a o čemu veliki kampovi na državnom zemljištu mogu samo maštati. Turističke tvrtke već šest sezona državi plaćaju pola iznosa koncesija koju i dalje nemaju, jer Zakon o turističkom zemljištu još nije na snazi. U Vladi tvrde kako Zakon nije potpun, pa ga treba izmijeniti. A to za kampove znači još koju godinu stagnacije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć