Hrvatski radio

Radio Pula

Ništa od najvećeg projekta Istarske županije u maslinarstvu

11.11.2017.

11:54

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Propao je projekt Istarske županije o podizanju 160 hektara maslinika. Trebao je niknuti na opožarenome zemljištu uz cestu Pula Vodnjan. Svojedobno najavljivan kao najveći projekt županijske poljoprivredne agencije, AZZRI-ju je taj 5 milijuna eura vrijedan projekt očito bio preveliki zalogaj.

Na ovome je zemljistu trebao biti maslinik. Država je to opožareno područje prenamijenila u poljoprivredno a AZZRI ga je dobio u koncesiju na 50 godina. Zakup, u tri rate, milijun i 800 tisuća kuna.

Ovih je dana Ugovor raskinut. "Ugovor se raskida ako ovlaštenik prava služnosti u roku od dvije godine ne podigne višegodišnji nasad. Ugovor se raskida i ako ovlaštenik prava služnosti nije uplatio cjelokupni iznos naknade u roku dospijeća."

Raskid Ugovora nije ih ništa koštao, kažu u AZZRI-ju. Odlučili su se za njega jer su shvatili da je riječ o nerealno skupoj i za javnu instituciju nepotrebnoj investiciji. Prije su mislili drukčije. Igor Merlić, direktor AZZRI-ja kaže:  "Procijenili su neki ljudi koji su se time bavili da je to važno, da će se moći možda preko Eu fondova naći neka sredstva iz kojih će moći nastati jedan takav maslinik."

No, do europskog novca nisu uspjeli doći. Ponudili su i zadrugarstvo u budućem masliniku vodnjanski maslinarima. Oni nisu time bili oduševljeni, kaže maslinar iz Vodnjana Livio Belci.

Izmjenama Zakona o poljoprivrednome zemljištu opet bi ovim terenom mogao raspolagati Grad Vodnjan. Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović ističe:  "Mislim da to zemljište, ono mora biti dodijeljeno našim poljoprivrednicima koji su se pokazali kao odlični maslinari, ali, naravno da se ovdje može baviti i drugim kulturama."

A kako vrijeme prolazi, zemljište postaje sve veći izazov. Od opožarenog zemljišta ponovno je na mahove izrasla borova šuma i pitanje je može li ono ostati poljoprivredno zemljište ili će, kao ponovno šumsko, ostati u državnoj nadležnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.