Hrvatski radio

Radio Pula

Nisu meduze već rebraši bez žarnjaka!

17.07.2017.

15:04

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ono što već danima preplavljuje plaže na istarskoj zapadnoj obali nisu meduze, već invazivna vrsta slična meduzama! Takozvani rebraši neopasni su za ljude jer nemaju žarnjake i ne peku, ali su potencijalno velik problem za sitnu plavu ribu i njeno mriješćenje.

Rebraš ili Minemiopsis lady invazivna je vrsta, jajolikog oblika, srodnik meduze, bez žarnjaka, ne peče i može narasti do 12 centimetara. Svojedobno je do kolapsa doveo crnomorsko ribarstvo kad se na to područje brodskim balastnim vodama proširio 80-tih godina prošlog stoljeća.  Vrsta se potom vrlo brzo prenijela u Kaspijsko more, ima je u Sredozemlju, na Baltiku i Sjevernome moru. Može preživjeti široki raspon saliniteta i temperatura mora. Hrani se zooplanktonom, što je čini izravnom konkurencijom u hranjenju sitnoj plavoj ribi. Također, riječ je o predatoru koji eliminira riblja jaja i juvenilne stadije. Pojašnjava Andrej Jaklin iz rovinjskga CIM-a.

Predator na vrsti Minemiopsis lady domaća je vrsta rebraša, no njena je populacija premala da bi se uspješno borila s ovom invazivnom vrstom. Što će se u budućnosti događati s invazivnim rebrašem i kako će se sve odraziti na autohtone vrste ne može se sa sigurnošću znati. Stoga preostaje tek čekanje i redovno provjeravanje stanja u moru što rovinjski Centar za istraživanje mora kontinuirano čini, navodi Andrej Jaklin. 

Poslušajte tonski prilog! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.