Hrvatski radio

Radio Pula

Nizozemce ne zanima Uljanik, Miletić optužuje Vladu

11.01.2019.

12:29

Autor: HRT Centar Pula

(Foto:Duško Marušić/PIXSELL)

(Foto:Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Dvije nizozemske brodogradilišne grupacije opovrgnule su napise o navodnoj zainteresiranosti za preuzimanje Uljanika i 3. maja. Unatoč tomu ministar gospodarstva Darko Horvat dalje iskazuje optimizam. Pulski gradonačelnik Boris Miletić pak tvrdi - ministar obmanjuje javnost.

 

Nizozemska brodogradilišta Damen i Royal IHC opovrgnula su ranije tvrdnje iz ministarstva gospodarstva o namjeri ulaganja u Uljanik i 3. maj. Ne samo da neće ulagati u ova dva brodogradilišta, već izričito tvrde da ih uopće ne zanimaju hrvatska brodogradilišta. Ministar Darko Horvat u ovome ne vidi problem, naprotiv, siguran je da će za tri tjedna doći barem dvije obvezujuće ponude za Uljanik i 3. maj.

Situaciju je komentirao pulski gradonačelnik Boris Miletić:

"Zaprepašteni smo najnovijim informacijama da brodogradilišta Damen i Royal IHC, koja su prema najavama ministra gospodarstva Darko Horvata bila jako zainteresirana i spremna poslati zajedničku ponudu za Uljanik, zapravo nemaju  baš nikakav interes za hrvatska brodogradilišta, što su danas jasno dali do znanja. Zašto je ministar Darko Horvat lažno informirao javnost i uvjeravao nas sve skupa da postoji interes kojeg očito nikad nije bilo?  Radnici Uljanika s punim su pravom ogorčeni. Nedopustivo je da ministar već mjesecima nikog ne obavještava o svojim aktivnostima  oko Uljanika i 3. Maja. Još je gore što ministarstvo već duže vrijeme zavlači sve uključene u proces, uvjeravajući Uljanikovce i javnost da postoji „silna komunikacija“ s velikim svjetskim kompanijama o preuzimanju Uljanik grupe, dok je u stvari na njihovu adresu poslano tek obično pismo s informacijom da je otvoren data room.  Ministarstvo i Vlada nastavljaju sa štetnom praksom netransparentnog postupanja iz koje je vidljiva samo jedna stvar  - niti ministar niti Vlada nemaju rješenje za Uljanik što pokušavaju zakamuflirati plasiranjem potpuno izmišljenih informacija."

U međuvremenu brodogradilište u Puli i dalje napuštaju radnici, a preostali čekaju isplatu razlike od minimalne do osnovne plaće za tri mjeseca a uskoro će potraživanjima pribrojiti i zahtjev za prosinačku plaću.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.