Hrvatski radio

Radio Pula

Noć muzeja 2022. u Rovinju i Rovinjskom Selu

25.01.2022.

14:37

Autor: HRT

Noć muzja - Rovinj

Noć muzja - Rovinj

Foto: Muzej grada Rovinja / pozivnica/snimka zaslona

Muzej Grada Rovinja nastavlja tradiciju obilježavanja Noći muzeja, ove godine uz nove lokacije u Rovinju: kazalište "Antonio Gandusio", Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i Strukovna škola Eugena Kumičića te Dom kulture u Rovinjskom Selu. Programi će se odvijati 28. siječnja, od 18 do 22 sata, na punktovima u Rovinju i Rovinjskom Selu.

Prolaznici će moći pogledati izložbu na otvorenom "Baril Bareîl - Kolijevka slanih sardona", čiju će restauraciju predstaviti Anita Jelić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.


Nadalje, Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda održat će predavanje na temu "Tajni život muzejskog podzemlja“, tijekom kojega će otkriti preliminarne rezultate arheoloških istraživanja u prizemlju palače Califfi, odnosno rovinjskog Muzeja. Također iz HRZ-a, Lara Kreš predstavit će preliminarna istraživanja provedena kod crkvice bratovštine sv. Tome Apostola i sv. Franje.


Prošle godine publiku je oduševio koncert s novootkrivene rovinjske pozornice, stoga će glazba opet dopirati s balkona Muzeja, ovoga puta zahvaljujući Triju Puro kojega čine Branko Sterpin na trubi, Aleksandar Lukić na gitari i Srđan Kuzmanović na kontrabasu.


U kazalištu, odnosno kinu "Antonio Gandusio“, od 19:30 do 20 sati puštat će se projekcije filmova o Rovinju iz 60-ih godina.


Na Obali Pina Budicina bit će predstavljena najstarija rovinjska batana Risorta-RV 294, izgrađena u Rovinju 1914. godine, a koju je donirao Franco Diritti Curadeîn.


Uz to, prolaznici će svjedočiti starim igrama poput lijepih kipića, karijole, školice i drugih.


Šetače će dalje rivom s mora pozdravljati batane Liliana, Oûn rìgno…, Pierina, Albachiara, Leonberg, Calsanta, Antonietta, Fiamita i “Regina”, sa svojim čarobnim jedrima i upaljenim feralima.


U međuvremenu, na Obali Giordana Paliage zainteresirane će dočekati kućica "La cuʃeîna da nuòna Fiamìta“ gdje će biti prikazana tradicionalna nošnja i bucunseîni.


Tijekom večeri u Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković trajat će "Noć u akvariju", u sklopu koje će za javnost biti otvoren akvariji, te je planirana izložba "130 godina brige o moru“.


U razdoblju od 18 do 22 sata, Strukovna škola Eugena Kumičića predstavit će zainteresiranima njihovu izložbu povodom 70. obljetnice strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku u Rovinju, dok će mnoge zanimati i obilazak muzejske zbirke Javne vatrogasne postrojbe Rovinj.


U Domu kulture Rovinjskog Sela, bit će postavljena izložba fotografija iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre "Oko 1955. Rovinjsko Selo na fotografijama F. Nevskog“, kao i rani radovi Marčela Brajnovića iz fundusa rovinjskog muzeja.


Kako bi posjetitelji mogli bezbrižno uživati i u ovoj, nešto daljoj lokaciji, tijekom Noći muzeja bit će uspostavljena besplatna autobusna linija Rovinj-Rovinjsko Selo-Rovinj.


I ove godine Noć muzeja koordinira rovinjski Muzej, uz pokroviteljstvo Grada Rovinja i Turističke zajednice Grada Rovinja. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.