Hrvatski radio

Radio Pula

Noć nebeskih krijesnica na Tičnu

12.08.2013.

15:15

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na novoj zvjezdarnici na Tičanu kraj Višnjana i ove se godine organizira Noć nebeskih krijesnica, promatranje maksimuma meteorske kiše Perzeida. Kao i prethodnih godina očekuje se dolazak brojnih ljubitelja astronomije i prirode, znatiželjnika i namjernika koji osim gledanja Perzeida žele poslušati zanimljiva predavanje i uživati u noći punoj zvijezda.

Perzeidi su meteorski roj koji je nastao od ostataka repa kometa Swift-Tutllea a ime su dobili po tome što prividno izlaze iz zviježđa Perzej, pojašnjava Wikipedija.

Sama aktivnost meteorskog roja pojavljuje se svake godine od sredine srpnja do kraja kolovoza. Vrhunac aktivnosti koju je moguće vidjeti i sa Zemlje je u noći Svetog Lovre pa zvijezde padalice u narodu zovu i suzama Svetog Lovre, kaže Irma Tripar, glasnogovornica zvjezdarnice.

Prigodni program počinje u 21 sat predavanjem Korada Korlevića o projektu SETI – potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom s prijevodom na engleskom jeziku.

Tičan je inače idealno mjesto za promatranje neba i nebeskih fenomena jer u tom dijelu Istre još nema izraženog svjetlosnog zagađenja, pojašnjava Irma Tripar. Maksimalne aktivnosti na nebu pojavljuju se prije jutro jer, kako narod kaže, mrak je najveći prije svitanja. Tada se na nebu pojavljuju dvado tri meteora u minuti odnosno oko 120 meteora u jednom satu. Vrijedi vidjeti!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.