Hrvatski radio

Radio Pula

Nova pravila, suspendiran Schengen - veće gužve na graničnim prijelazima

07.04.2017.

15:14

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ponoći su na snazi izmjene schengenskog zakona i pojačan je nadzor granica. Između svih članica EU više nitko ne može proći bez provjere dokumenta. Svaki će se putnik provjeravati i kroz nacionalnu i kroz Interpolovu bazu podataka. Zato se mogu očekivati duža čekanja na graničnim prijelazima.

 

U skladu s izmjenama odredbi članka 8. Zakonika o schengenskim granicama koje se odnose na provedbu granične kontrole, Republika Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima, na unutarnjoj (prema Republici Sloveniji i Mađarskoj) i vanjskoj granici (svi ostali granični prijelazi), provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka, nacionalnu bazu podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka. Očekuje da će putnici morati duže čekati prilikom prelaska granice. granične kontrole. Danas, prvog dana primjene novih pravila na graničnom prijelazu Kaštel primjerice, ipak nije bilo većih gužvi i zastoja. Čekalo se desetak minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.