Hrvatski radio

Radio Pula

Nove narudžbe u Tehnomontu

10.09.2013.

10:59

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mala i srednja brodogradilišta pokazala su se prilagodljivima tržištu. Primjer je i pulsko brodogradilište Tehnomont. Nakon gradnje izletničkog broda za prijevoz putnika Temzom uoči prošlih Olimpijskih igara, stigle su i narudžbe za nove gradnje.

"Milenijski dijamant" – najveći aluminijski brod ikad proizveden kod nas. Posao vrijedan pet milijuna eura otvorio je vrata pulskim brodograditeljima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tehnomont za naručitelja iz Portsmoutha gradi sličan brod za prijevoz tristotinjak putnika. Nacrti gotovi. Posao izboren u konkurenciji 50-ak europskih brodogradilišta.

Izgrađeni su brodovi najbolje preporuke. Po uzoru na onaj napravljen za našu policiju, brodogradilište radi patrolni brod za policiju Gibraltara. Brod dužine 25 metara u potpunosti će biti izgrađen od aluminija. U trenutku kada se izgradnja čeličnih brodova teško dogovarala, Tehnomont se okrenuo gradnji zahtjevnijih aluminijskih brodova.

Na navozu će uskoro brodove na remontu zamijeniti novogradnje. Vrijednost dvaju ugovorenih brodova poslovna je tajna. No iznosi su svakako milijunski, a puna zaposlenost osigurana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.