Hrvatski radio

Radio Pula

Nove pretrage u ZZJZIŽ

11.02.2015.

13:50

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u siječnju je s radom počeo novi laboratorij za molekularnu dijagnostiku. U njemu se obavljaju i neke nove pretrage, primjerice na bakteriju Chlamydiju trachomatis te na Humani papiloma virus HPV. Sada se i na nalaze čeka znatno kraće.

Nove pretrage temelje se na takozvanoj PCR metodi koja se često koristi u medicinskim laboratorijima i ima primjenu u detekciji nasljednjih bolesti, identifikaciji genetskog otiska i dijagnozi infektivnih bolesti, objašnjava stručna suradnica za molekularnu biologiju Zavoda Darja Puškadija. Ističe kako je uvođenjem novih pretraga poboljšana kvaliteta rada Službe za mikrobiologiju.

Sada se pretraga na, primjerice, Humani papiloma virus napokon može obaviti i u Istarskoj županiji i njome se, kaže Darja Puškadija, može otkriti 14 visokorizičnih HPV genotipova.

Zahvaljujući ovim novim metodana, koje su brže, kraće je i čekanje nalaza, pa se tako za Chlamydiju trachomatis nalaz dobiva u tri dana, a kod pretrage na HPV u roku od sedam dana. U opremanju laboratorija, uz županijski Zavod za javno zdravstvo, sudjelovala je i Istarska županija putem decentraliziranih sredstava i time se su nakon dugogodišnjeg plana napokon uvedene nove značajne pretrage.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK