Hrvatski radio

Radio Pula

Nove tehnologije usmjerene očuvanju tradicijske baštine

03.06.2020.

17:05

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Nove tehnologije i tradicijska baština izazov su u razvoju, čulo se na jučerašnjoj online konferenciji 'Tehnologija u svrhu umjetne inteligencije' koja je održana u organizaciji pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile odnosno Znanstveno-istraživačkog instituta Visio.

Kod nas, a i u svijetu sve se više tradicija izražava i čuva upotrebom novih tehnologija. Treba raditi na primjeni znanosti, novih tehnologija, umjetne inteligencije kako u drugim djelatnostima tako i u čuvanju tradicije, čulo se na online znanstvenoj konferenciji.

Damir Medved sudjelovao je u ime tvrtke Ericsson Nikole Tesle, kao predstavnika industrijskog sektora koji djeluje na međunarodnoj razini. Istaknuo je projekt uspješnog spajanja novih tehnologija i baštine koji se realizira u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, Filozofskog fakulteta i udruga.

Namjera je da pokažemo kako umjetna inteligencija može govoriti i čakavski. Ideja je da svi sustavi mogu komunicirati bilo kojim jezikom. I naš doprinos Hrvatskoj je da pokažemo da umjetna inteligencija može govoriti i čakavski, da može ući kao narječje, pojašnjava Medved.

Jezici nestaju, a s novom metodologijom mogli bi se pretočiti u umjetni svijet te umjetnom inteligencijom sačuvati, dodaje Medved. Nadovezala se Michela Magas, dobitnica europske Nagrade za inovacije. Ne samo zato da je jezik važan, već i razumijevanje kultura. Dala je primjer istarske glazbene ljestvice.

Kod nas je problem promovirati istarski melos, jer ljudima je malo 'težak' i nije onako popularan. No, čim smo ga najavili muzičarima iz Engleske, Švedske, Amerike... Svi su 'skočili na to' kao jednu fenomenalnu inspiraciju i u roku od tjedan dana dobili smo trideset i osam skladbi baziranih na istarskom melosu, priča Michela Magas. To je inspiracija i za elektronsku muziku, eksperimentalnu, jazz...

Miješanje modernih tehnologija i tradicije pokazalo se vrlo efikasnim, složili su se sudionici konferencije, a s tom namjerom treba nastaviti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Nove tehnologije usmjerene očuvanju tradicijske baštine

Dio konferencije: Damir Medved, Michela Magas

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.