Hrvatski radio

Radio Pula

Novi kanalizacijski sustav u općini Kaštelir-Labinci

07.10.2016.

14:41

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U općini Kaštelir-Labinci svečano je otvoren kanalizacijski sustav te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost investicije je 26 i pol milijuna kuna. Sustav javne odvodnje na području općine Kaštelir-Labinci važan je mještanima, ali i budućim naraštajima.

Ovim projektom obuhvaćena je zaštita od onečišćenja priobalnog područja. Kako pojašnjavaju iz općine, izgradnja kanalizacijskog sustava koja je iznosila nešto viš od 14 milijuna kuna financirana je iz nekoliko izvora. Pola sredstava osigurano je kreditom Svjetske banke, a ostatak je realiziran uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i tamošnjeg Komunalnog društva. Biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda čija je vrijednost čak 12 milijuna kuna u potpunosti je financirao Globalni fond za okoliš.

Osim izgradnje novoga kanalizacijskog sustava, koji je omogućio novih 240 priključaka u općini Kaštelir - Labinci, ovaj je projekt usmjeren i na edukaciju. Među ciljevima su jačanje i dovođenje komunalnih poduzeća na višu razinu upravljanja, ali i bolja kontrola ukupne količine štetnih tvari koje Hrvatska ispušta u Jadransko more. Kako je istaknuto prilikom današnjeg otvaranja novoga sustava, program je realiziran na obalnom području s velikim turističkim potencijalom što je vrlo važno za razvitak gospodarstva Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.