Hrvatski radio

Radio Pula

16:18 / 03.04.2019.

Autor: Jana Radić

Novim ambulantnim vozilom iz Umaga u Izolu

foto: Duško Marušić/PIXSELL

foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / -

Životno ugroženi pacijenti sa sjevera Istre prevozit će se u novom ambulantnom vozilu u najbližu bolnicu u Izoli. Dio je to projekta Emergency EuroRegion u sklopu kojega će se uspostaviti suradnja više zdravstvenih institucija u Hrvatskoj i Sloveniji.

Projekt je predstavljen u Umagu gdje je Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije predano novo suvremeno vozilo vrijedno 160 tisuća eura.
 
Od Umaga do bolnica u Rijeci ili Puli ima oko stotinu kilometara. Bolnica u Izoli udaljena je svega 27 kilometara. Životno ugroženi pacijenti odsad će novim ambulantnim vozilom u najkraćem mogućem roku stići upravo do najbliže bolnice.
Voditeljica zavoda za hitnu medicinu ispostave Umag Jovanka Popović Glavičić ističe da je riječ o vozilu koje zadovoljava najsuvremenije svjetske standarde.
 
Vozilo je dio europskoga projekta koji obuhvaća i uspostavljanje protokola prijevoza pacijenata preko granice, ali i edukaciju medicinskog osoblja, kaže voditeljica projekta Katja Štrancar fatur.
 
Vrlo važan aspekt projekta je poboljšanje osposobljenosti zdravstvenih djelatnika u sve četiri partnerske institucije, to znači u Općoj bolnici u Izoli, Općoj bolnici Pula, Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstvenom domu Izola na slovenskoj strani.
 
Projekt Emergency EuroRegion traje dvije godine, sveukupna vrijednost mu je 940 tisuća eura, a cilj je uspostaviti trajnu mrežu ključnih zdravstvenih institucija na tom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.