Hrvatski radio

Radio Pula

NP Brijuni kreće s razvojem 'na pet zvjezdica'

09.03.2018.

16:04

Autor: Tatjana Kaštelan

Stanovnik Brijuna (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Stanovnik Brijuna (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Pred Brijunima je veliki razvojni plan, prema kojemu će se kvaliteta tamošnjih hotela podići na pet zvjezdica. No, i dalje će to područje ostati nacionalni park, a radit će se u skladu s odredbama konzervatora odnosno struke.

Ide se na kvalitetu a ne na masovnost, ističe ministar turizma Gari Capelli, no naravno, ne izdvojenog tipa kao što su neki htjeli. To će biti hoteli s visokom kvalitetom, gdje gosti neće biti izuzeti u smislu prava resora već će svi moći prolazit kroz taj dio, gdje su smješteni hoteli. Radimo na kvaliteti, od infrastrukture do svega, dodaje Capelli.

Ravnatelj Nacionalnog parka Marno Milotić podsjeća kako je Javna ustanova Nacionalni park Brijuni štićeni prostor po Zakonu o zaštiti prirode i u skladu s time turističko-ugostiteljski objekti trebali bi biti u skladu s temeljnim odredbama i principima održivog razvoja. To su i kulturni objekti, pod zaštitom kulturne baštine Republike Hrvatske.

Ne smije se graditi ništa novo. Hoteli i ugostiteljska djelatnost u funkciji su, no potrebna im je obnova i revitalizacija, koje moraju biti u skladu s odredbama i smjernicama konzervatora. Slijedom toga, jedino je pitanje na koji način za to pribaviti novac, ističe Milotić, i dodaje kako Javna ustanova Nacionalnog parka Brijuni sada to može.

Ustrojena je nova služba za pripremu i provedbu projekata koja će se baviti isključivo pisanjem i provedbom tih kako nacionalnih tako i projekata EU fondova. Prerano je govoriti o eventualnom potencijalnom vanjskom investitoru, ističe Milotić. Povjerenstvo bi, u suradnji s mjerodavnim ministarstvima, trebalo donijeti odluku u kojem je smjeru najbolje ići.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.