Hrvatski radio

Radio Pula

O antropocenu, iz različitih kutova

22.04.2021.

07:54

Autor: Tomislav Šikić

Marija Brajdić Vuković (Foto: Zelena knjižnica/ustupljena fotografija)

Marija Brajdić Vuković (Foto: Zelena knjižnica/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

“O antropocenu, iz različitih kutova” naslov je online predavanja koje će u 17 sati održati izv. prof. dr. sc. Marija Brajdić Vuković. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

U pojednostavljenom čitanju antropocena, sklonost čovječanstva prema najšire shvaćenom “razvitku” (koji je doživljen kao instrument emancipacije) rezultirala je sistemskom destabilizacijom neljudske prirode. To zauzvrat potkopava taj sam razvitak i prijeti da sruši cijeli proces. Ipak, u svakodnevnim interakcijama između 7+ milijardi ljudi (s posljedicom na biosferu: čovjek + ne-ljudski život) događa se toliko preživljavanja, kontrole, učenja, sukoba, stezanja i širenja različitih vrsta, da je potrebno ipak razumjeti ovaj koncept i iz nekih drugih kutova. Nakon kontekstualizacije rasprava unutar društvenih i humanističkih znanosti i pregleda paradoksa i proturječja antropocena, predavačica će u predavanju ponuditi neke kritične pristupe povezane s konceptima ekološke pravde i energetskih transformacija. U završnim napomenama ponudit će se razumijevanje antropocena i njegove upotrebe koja je više u skladu s kritičnom politikom zaštite okoliša.

Marija Brajdić Vuković je viša znanstvena suradnica u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, Centru za istraživanje društvenih nejednakosti i održivosti. Izvanredna je (naslovna) profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Metodologinja je društvenih istraživanja i sociologinja znanosti i tehnologije, u istraživačkom radu bavi se ulogom znanosti i tehnologije u sadašnjoj i budućoj društvenoj održivosti te ključnim pitanjima razvoja visokoobrazovnog i znanstvenog sustava.

Predavanje će se moći pratiti na poveznici https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.