Hrvatski radio

Radio Pula

O mirovinama i Uljaniku na konferenciji Zagrebačke burze u Rovinju

18.10.2018.

12:08

Autor: Tatjana Kaštelan

Zdravko Marić, ministar financija (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Zdravko Marić, ministar financija (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / -

Na konferenciji Zagrebačke burze koja se pod nazivom „Izazov promjene“ održava uz Rovinju, predstavnici financijskog sektora razmatraju globalna tržišna kretanja. Nisu izostale ključne gospodarske teme, među kojima je situacija pulskog Uljanika te njezin utjecaj na državne financije.

Teret koji će država podnijeti zbog situacije s brodogradilištem i Grupom Uljanik neće ugroziti javne financije. Suštinski ćemo taj trošak uspjeti podnijeti, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Prema našim kalkulacijama koje se svode na izdana aktivna jamstva te najavljena otkazivanja, do kraja godine bismo trebali platiti oko 2 i pol milijarde kuna, rekao je Marić.

Činimo sve da rezultati proračuna javnih financija budu na tragu projekcija i bolji, rekao je ministar Marić. S početkom siječnja kreće treći krug poreznog rasterećenje u okviru jedinstvene porezne reforme.

Prošle godine dao sam obećanje da Vlada neće ukidati drugi mirovinski stup i da ga želimo jačati, što smo reformom dokazali, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Hrvatski umirovljenik u prosjeku ima trideset godina staža. Europski prosjek je 25 godina staža. Cilj mirovinske reforme Vlade jest produžiti godine staža, želimo da ljudi budu što dulje na tržištu rada, dodao je ministar Pavić.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Galerija
Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (foto: Žarko Bašić/PIXSELL), Foto: -/-
Boris Vujčič, guverner Hrvatske narodne banke (foto: Duško Marušić/PIXSELL), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.