Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježava se Svjetski dan posvojenja

09.11.2017.

15:03

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan posvojenja. U Hrvatskoj je, kažu podaci, broj posvojitelja i djece koja imaju uvjete za posvojenje otprilike podjednak. No i dalje mnoga djeca godinama ostaju u udomiteljskim obiteljima ili institucijama.

U hrvatskom Registru potencijalnih posvojitelja je oko 1100 osoba ili 500-ak parova. Djece s pravno ispunjenim pretpostavkama za posvojenje - između 400 i 500. No same brojke nikada ne govore dovoljno. Riječ je o složenoj problematici, a jedan je njezin aspekt - očekivanja potencijalnih posvojitelja koji najčešće traže što mlađe i potpuno zdravo dijete. Danijela Ustić iz obiteljskog centra Pula kaže da su od 425 djece koja su u 2016. godini imala pretpostavke za posvojenje čak njih 60 posto stariji od 13 godina. Neki od njih već imaju stabilne emotivne veze sa svojim udomiteljima ili obitelji pa neka djeca odbijaju posvojenje, pojašnjava Ustić.

No i sustav je daleko od savršenog, ocjenjuje utemeljiteljica Udruge za potporu posvajanju Adopta Diana Topčić Rosenberg. Ističe kako se trenutačno ne događa ništa ako je određeno dijete s ispunjenim pretpostavkama za posvojenje u sustavu 3 mjeseca, 6 mjeseci ili godinu dana. Naime, kaže Topčić Rosenberg ne postoji nikakav mehanizam kojim se provjerava što je netko od nadležniog tima učinio da bi djetetu pronašao obitelj.

A pulski Centar za socijalnu skrb u ovoj je godini, do sada, pronašao obitelj za dvoje djece. Trend, čini se, raste jer je u u razdoblju od 2011. do 2016. zasnovano svega četiri posvojenja. No to su ipak samo brojke. Ključna je, stručnjaci se slažu a i međunarodne konvencije propisuju, dobrobit djeteta. Jesu li i oni koji donose propise u Hrvatskoj to shvatili, vidjet će se već iz novoga Obiteljskog zakona.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.