Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježavanje Dana žena u Istri

08.03.2013.

15:00

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan žena prigodno je obilježen i u Istri. Političari su na gradskim trgovima ženama dijelili cvijeće, posjećivali su ustanove gdje su pretežno žene, a osim u cvijeću, žene danas mogu uživati i u prigodnim filmskim projekcijama i izložbama. Vremena su se promijenila, no položaj žena u društvu i dalje nije lak.

Majke, supruge, domaćice, zaposlene – sve su to žene današnjice. Rastrgane između nekoliko uloga u životu barem jedan dan u godini zaslužuju da bude posvećen njima. Neki vole reći nježnijem spolu, no žene se danas po svojim obvezama mogu slobodno nazvati jačim spolom nego ikad dosad, kažu Puljanke.

Veliki problem žena današnjice je i nezaposlenost, ali i još uvijek nedovoljna zastupljenost na društvenoj ljestvici, poglavito u politici, a posebno su diskriminirane i žene s invaliditetom, kaže jedna Puljanka.

Žene su danas barem na jedan dan dobile veću pažnju, najčešće im je poklanjano cvijeće pa su tako Istrankama članovi IDS-a na gradskim trgovima dijelili cvijeće, dok su SDP-ovci posjetiti pulski Dom za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić te Dom za psihički bolesne osobe Vila Marija.

Djelatnici Auto kluba Pula – Rovinj i pulska prometna policija ispred Arene su vozačicama također dijelili cvijeće, a Dan žena obilježen je i u Kinu Valli romantičnom dramom 'Marigold Hotel'.

U kinu Valli u 19 sati bit će otvorena i izložba 'Lovely Girls in Late Afternoon', a udruga RODA poslijepodne u Puli, Pazinu i Poreču organizira projekciju dokumentarnog filma 'Lice poroda'.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.