Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježavanje Europskog tjedna i Dana Europe 2021

04.05.2021.

07:49

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Direct Europe/Pula/ustupljena fotografija

Foto: Direct Europe/Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Grad Pula priključuje obilježavanju Europskog tjedna i Dana Europe za što su pripremili online program. Ovogodišnji program obilježavanja Europskog tjedna započinje u utorak, 4. svibnja od 10.00 do 12.00 sati radionicom "Mogućnosti financiranja poduzetnika kroz EU sredstva",

Grad Pula je u suradnji s Europe Direct Informacijskim centrom (EDIC) Pula, Istarskom županijom, JU „Regionalnim koordinatorom Istarske županije za europske programe i fondove“, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Agencijom za ruralni razvoj Istre te Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković“ pripremio program koji se održava online.

Ovogodišnji program obilježavanja Europskog tjedna započinje u utorak, 4. svibnja od 10.00 do 12.00 sati radionicom "Mogućnosti financiranja poduzetnika kroz EU sredstva", koju organiziraju Grad Pula-Pola i Istarska razvojna agencija. Predstavit će novi višegodišnji financijski okvir VFO 2021. – 2027. te Nacionalni plan za oporavak i otpornost – NPOO. Sudionici radionice dobit će uvid u Poziv “Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju”, kojim će se podržati ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije i tako ojačati konkurentnost i potaknuti rast MSP-ova kako bi povećali njihovu sposobnost da odgovore na izazove tržišta uzrokovane krizom nastalom kao posljedica širenja koronavirusa. 

Program se nastavlja na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", gdje će se održati gostujuće on line predavanje guvernera Hrvatske narodne banke dr.sc. Borisa Vujčića na temu "Proces uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“. Predavanje će se održati u srijedu, 5. svibnja od 10.30 do 12.00 sati. 

U petak 7. svibnja od 10.00 do 12.00 sati održat će se radionica na temu  "Nova financijska perspektiva 2021. - 2027. i prilike za javni sektor“, u organizaciji JU "Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove". Info dan sudionicima te pružiti im informacije o novome financijskom okviru i mogućnostima EU financiranja, prvenstveno javnopravnim tijelima s područja Istarske županije, ali i drugim zainteresiranima.

Program Europskog tjedna zaključiti će se dvjema radionicama u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva - Indikatori i ciljane skupine“ koja 4. svibnja te "Opis projekta“ 11. svibnja u sklopu Zakladnog programa "Utorkom u dva". Obje radionice imaju za cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva Istarske županije za pripremu EU projekata, a održat će se utorkom u 14.00 sati u trajanju od četdesetak minuta. 

Dan Europe 9. svibnja obilježava i pokretanje Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o paneuropskom projektu u koji se svi mogu uključiti raspravama i događajima, dijeljenjem ideja i davanjem prijedloga. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da se već sada možete nadovezati na napisana razmišljanja i želje za budućnost na poveznici futureu.europa.eu. 

Diljem Europske unije Europski tjedan, a u sklopu njega i Dan Europe obilježavaju se u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova održan u Parizu, tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva i to pet godina nakon Dana pobjede nad fašizmom. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas Europska unija. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.