Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica u Istri

19.11.2020.

14:17

Autor: Tomislav Šikić

Foto: BPW/ustupljena fotografija

Foto: BPW/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U okviru Globalnog tjedna poduzetništva Ujedinjeni narodi proglasili su Svjetski dan poduzetnica 19.11. kako bi se skrenula pozornost na specifičnosti ženskog poduzetništva i na izazove s kojima se susreću poduzetnice. BPW Pula tim povodom organizira online predstavljanje i poslovne susrete.

Istra je među vodećim Županijama s poslovnim subjektima u ženskom vlasništvu,  uz Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinsku županiju. Za žene je specifično da u poduzetništvo kreću zbog potrebe za popunjavanjem kućnog proračuna, zbog gubitka radnog mjesta ili kao nasljeđe, a sve češće i zbog poduzetničkog nerva, s ciljem da se dobra poduzetnička ideja realizira na tržištu.

Po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti žene se najviše bave stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, trgovinom na veliko i malo, ostalim uslužne djelatnostima te djelatnostima smještaja i pripreme i usluživanja hrane. Za poslovne subjekte u ženskom vlasništvu je specifično to što puno sporije rastu i duže ostaju u mikro segmentu. To je prvenstveno zbog balansiranja privatnog i poslovnog života. Veća fleksibilnost je često i razlog pokretanja vlastitog biznisa i žene se onda nađu u začaranom krugu. Brinu se za obitelj i istovremeno rade na razvoju biznisa.    

Evo i nekih statističkih podataka: raste udio veleposlanica, od 3% u 2000.g. na 31,7% u 2019. , a ujedno dužnosnici i visoki državni i javni službenici od bilježe porast udjela žena 20% na 27%. Kod lokalnih izbora u 2017.godini, prosječno je žena u RH 26,9% , a Istra ima udio od 37,8% žena. Mijenja se i broj ministrica u vladi od 0% 1990. do 25% 2020. te broj zastupnica u Hrvatskom saboru od 4,6% 1990.g. na 22.5% 2020.godini.

Udio neto plaća žena u plaćama muškaraca je 87% (žene imaju prosječno 5716 kn, a muškarci 6164 kn) 

BPW (Business and Professional Women) Pula u 19 sati organizira online predstavljanje i poslovne susrete. U prvom planu su mikro i male obrtnice, poduzetnice i poslovne žene. Sudjeluju predstavnici Istarske Županije, grada Pule, Obrtničke komore i Istarske razvojne agencije. Tridesetak poduzetnica predstavit će svoje proizvode i usluge putem Zoom platforme. Ujedno se na web stranici www.bpw.hr  nalazi  web katalog istarskih poduzetnica s opisom proizvoda  i usluga te kontakt podacima na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.  

Snimka Zoom poslovnih susreta bit će dostupna na web stranicama BPW Pula.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.