Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježen Dan borbe protiv trgovanja ljudima

18.10.2013.

15:43

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima obilježen je danas i u Puli. Policijski službenici istarske Policijske uprave, predstavnici Crvenog križa i Centra za građanske inicijative – građane su na info punktu upozoravali o trgovanju ljudima te informirali kako se to može spriječiti.

Tko uporabom sile ili prijetnje, prijevarom i zlouporabom ovlasti vrbuje, skriva ili prima osobu radi iskorištavanja i prisilnog rada, ropstva ili sličnog odnosa, kaznit će se zatvorom od jedne do deset godina, stoji u članku Zakona koji se odnosi na trgovanje ljudima.

Kako bi se pomoglo djeci ili osobama koje se ne svojom krivnjom nađu u raljama onih koji profit ubiru od prostitucije, spolnog iskorištavanja, pornografije, nedozvoljenog ili prisilnog braka ili uzimanjem dijelova tijela, nužna je edukacija. Kaže voditeljica Odjela prevencije PUI-ja Alica Resić Jakupović. Kako je potvrdila Mirna Starčić, pulski Crveni križ već godinama srednjoškolce uči kako se trebaju ponašati kada su na maturalnim putovanjima izvan Hrvatske.

Trgovanje ljudima postao je veliki problem za koji zasad nema sigurnog rješenja. Prevencija i edukacija trebale bi pomoći da se potencijalne žrtve na vrijeme obrate za pomoć kada se nađu na udaru grabežljivaca koji ne prezaju iskoristiti svaku ljudsku slabost ili problem.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.