Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježen Dan osoba s invaliditetom u Općini Ližnjan

06.12.2022.

10:06

Autor: HRT

Tribina Ližnjan

Tribina Ližnjan

Foto: Općina Ližnjan / ustupljena fotografija

Dan osoba s invaliditetom u Općini Ližnjan obilježen je tribinom “Ljeto svima” u sklopu projekta E-učenje o društvenom poduzetništvu. Nositelj projekta je Općina Ližnjan koja je okupila organizatore događaja, predstavnike i članove udruga osoba s invaliditetom te predstavnike jedinice lokalne samouprave južne Istre s ciljem uspostavljanja dijaloga i prezentacije podizne prijenosne platforme.

Tribina Ližnjan

Tribina Ližnjan

Foto: Općina Ližnjan / ustupljena fotografija

Tribina na temu pristupačnosti evenata za osobe s invaliditetom s ciljem obilježavanja Dana osoba invaliditetom okupila je velik broj zainteresiranih. U prvom dijelu kao posebna točka predstavljena je podizna prijenosna platforma koja služi za lakši pristup događanjima.


Platformu su prvi isprobali Marijan Grabrić i Melisa Osmanović, koji nisi krili zadovoljstvo novom perspektivom koju im kao redovitim posjetiteljima zabavnih i kulturnih manifestacija ova platforma pruža. Marijan je predsjednik Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, a Melisa je dopredsjednica Društva distrofičara Istre te su u raspravi iznijeli svoje viđenje.


U drugom dijelu otvorena je rasprava s ciljem detektiranja potreba osoba s invaliditetom kao posjetitelja kulturnih i zabavnih događanja. U raspravi su sudjelovali i članovi udruga osoba s invaliditetom koji su istaknuli dobre i loše strane platforme. Prvotna ideja organiziranja i prikupljanja sredstva za platformu došla je od strane osoba s invaliditetom, stoga su predstavnici na današnjoj tribini generalno bili zadovoljni dobivenom platformom. Istaknuli su kako je svaki pomak dobrodošao, no brinu se oko organizacije jer smatraju kako će potražnja za platformom biti jako velika u ljetnim mjesecima što je ispred TZ Ližnjan istaknula Natali Palko Zirdum. Ispred Pula Film Festivala sudjelovala je Nataša Šimunov koja je pokazala veliko zanimanje za uključivanje platforme u rad budući je ova ustanova među prvima prepoznala važnost pristupačnosti ali i jednog ovakvog projekta. "Korištenje ove platforme za osobe s invaliditetom je vrlo jednostavno. Također, kada ponudimo jednu takvu uslugu imat ćemo sve veći broj osoba s invaliditetom koji će moći odlaziti na koncerte ili druge događaje.", naglašava Zuzana Hoti-Radolović. Glavno pitanje koje se protezalo kroz tribinu je bilo pitanje organizacije i postavljanja same platforme koja bi omogućila osobama s invaliditetom bolju poziciju na kulturnim i sportskim manifestacijama.


Bilo koju vrstu pomaka podržali su i načelnici Općina južne Istre, iz Barbana Dalibor Paus, Iz Svetvinčenta Dean Perković te iz Marčane Predrag Pliško, te predstavnik Općine Medulin Marko Cukon.


Na kraju, raspravu je zaključio načelnik Općine Ližnjan, Marko Ravnić i istaknuo važnost platforme: - Ovo je baza, te će se tek događati nadogradnja. Ovo je prva rampa, možda ćemo za godinu, dvije imati još koju ili će se pak druge Općine i gradovi odlučiti na nabavku. Smatram kako je ovo dobar novitet te ćemo danas, sutra biti pioniri dobre prakse i primjer za cijelu Hrvatsku.


Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 508.350 osoba s invaliditetom, od čega je 60% muškaraca i 40% žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12% stanovnika.


Nositelj projekta: Općina Ližnjan- Lisignano

Partner projekta: Udruga mladih i Alumni FET Pula

Ukupan iznos projekta: 1.027.529,44 kune.

Iznos bespovratnih sredstava: 1.027.529,44 kune.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%)

Organizacija događanja financirana je u okviru Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Tribina Ližnjan

Tribina Ližnjan

Foto: Općina Ližnjan / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.