Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

05.08.2021.

16:34

Autor: Jasminka Kalčić

Dom hrvatskih branitelja, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Dom hrvatskih branitelja, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u Puli je obilježen polaganjem vijenaca na spomen obilježjima te 9. mimohodom hrvatskih branitelja pulskim ulicama. Minutom šutnje odana je počast žrtvama Domovinskog rata.

U vojno-redarstvenoj akciji Oluja kojom je oslobođena Hrvatska nakon četiri teške godine, sudjelovalo je više od deset tisuća Istrana, što kroz vojsku, što kroz policiju. U punom sastavu svoj je obol dala i legendarna 119. brigada, koja je sa sve tri bojne i logistikom sudjelovala u Oluji zajedno s 1. gardijskom brigadom Tigrovi na pravcu prema Plitvicama i prva je pričuvna postrojba koja je izašla na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

U Puli su položeni vijenci i zapaljene svijeće podno Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju te kod spomenika hrvatskim braniteljima u parku Franje Josipa na rivi. Kolona od tristotinjak branitelja, zajedno s predstavnicima policije, županije i istarskih gradova prošla je potom središtem Pule. U Domu hrvatskih branitelja uz prigodne govore mjerodavnih, minutom šutnje odana je počast žrtvama Domovinskog rata.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.