Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

09.05.2022.

10:28

Autor: HRT

Polaganje vijenaca u Puli

Polaganje vijenaca u Puli

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Polaganjem vijenaca kod Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma Istre u Titovom parku u Puli te na Narodnom trgu u Poreču obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. 

U ime Istarske županije polaganju vijenaca nazočili su župan Boris Miletić i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac.


Tom prigodom, župan Miletić je izrazio žaljenje što ovu povijesno značajnu obljetnicu, obilježavamo dok se na europskom tlu zbiva još jedan rat, te već te već dva mjeseca svjedočimo razaranjima i teškim ljudskim sudbinama. 


U ime Grada Pule nazočili su gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, potpredsjednici Gradskog vijeća Monica Derocchi i Kristian Biteri te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.


- Danas se prisjećamo pada nacističkog režima i kapitulacije Njemačke, ali i pet godina poslije Schumanove deklaracije kao temelja za stvaranje slobodne Europske unije. Mi smo dio te pobjedničke priče i vjerujem da takve vrijednosti možemo i moramo sačuvati, a posebice educirati mlade o prošlosti i vrijednostima antifašizma. Danas se, na žalost, moramo boriti protiv različitih oblika fašizma i nacizma. Ne smijemo zaboraviti na sve koji su dali svoje živote i borili se za slobodu kako bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj Puli, Istri i Hrvatskoj - rekao je gradonačelnik Filip Zoričić i pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama.


Vijence na spomen-obilježje na Narodnom trgu u Poreču položili su gradonačelnik Loris Peršurić uz predsjednika Gradskog vijeća Zorana Rabara te predstavnike Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč. Gradonačelnik je podsjetio kako je u pobjedi nad fašizmom Poreština dala velik doprinos, kojega se, kako je istaknuo, uvijek moramo s ponosom sjećati, kao i svih onih koji su nesebično dali svoje živote i koji su se borili za slobodu.


Dan Europe obilježava se 9. svibnja, na dan kada je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Također, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Premda su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika za većinu europskih zemalja uslijedio je period mira, a Europa je dobila svoje današnje obrise.

Polaganje vijenaca u Poreču

Polaganje vijenaca u Poreču

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.