Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježen Dan svjesnosti o raku debelog crijeva

24.03.2017.

12:07

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko 1900 muškaraca i 1200 žena u Hrvatskoj svake godine otkrije simptome karcinoma debelog crijeva. Kako bi se ukazalo na ovaj problem te se istaknula važnost prevencije već deset godina krajem ožujka diljem Europe, pa tako i u Puli, obilježava se Dan svjesnosti o raku debelog crijeva.

Puljanin Matija Vekić je zahvaljujući pravovremenoj reakciji prebolio karcinom debelog crijeva. Ugrađena mu je stoma vrećica s kojom, kaže, normalno živi.

Iznimno je važno karcinom otkriti na vrijeme i tako prevenirati širenje bolesti, poručeno je iz Pule gdje se i ove godine obilježava Dan svjesnosti o raku debelog crijeva. Preventivni program u Istarskoj se županiji provodi od 2007. godine, kaže doktorica Danijela Lazarić Zec iz Zavoda za javno zdravstvo.

Na programu prevencije raka debelog crijeva i rektuma surađuju Hrvatski zavod za javno zdravstvo Istarske županije te Liga protiv raka i Stoma klub Pula.

Simbol borbe protiv raka debelog crijeva je plava vrpca pa su u sklopu akcije Puljani dobili plave cvjetove i plava srca s porukom koja može spasiti život.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.