Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

09.11.2021.

17:22

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, predstavnici Istarske županije, Grada Pule i Udruge HOMO te predstavnici udruga antifašističkih boraca Pule i Istre, položili su vijence na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Titovom parku u Puli.

U ime Istarske županije vijenac je položio pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac. 

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma, te prosvjedovanjem protiv njihovih suvremenih oblika. Naime, 9. studenog 1938. nacistička Njemačka počela je progon židovskog naroda - opljačkani su židovski domovi, gradovi i sela, a uništenjem zgrada, ulice su ostale prekrivene komadićima stakla slomljenih prozora i po tome noć dobiva naziv "Kristallnacht", odnosno Kristalna noć. Ubijen je 91 Židov, a 30.000 židovskih muškaraca odvedeno je u koncentracijske logore pri čemu je opljačkano 1.668 sinagoga, a njih 267 je zapaljeno. Kristalna noć smatra se simboličkim početkom holokausta, iskorjenjivanja židovskog naroda, kao i svih onih koji su smatrani drugačijima. 

Počast svim poginulim antifašistima i nevino stradalim civilima u Drugom svjetskom ratu, prisutni su odali minutom šutnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK